25 d'abril de 2024

Mesures per facilitar l'ajornament del lloguer a pimes i autònoms amb motiu de la covid-19

Els arrendataris poden sol·licitar moratòries en el pagament de l'establiment fins al 23 de maig

elter.net 5 de maig de 2020 a les 10:35
Ja es poden tramitar les sol·licituds | elter.net

Dimecres passat es va publicar el Reial Decret-Llei 15/2020 que aprova, entre d’altres, unes mesures orientades a facilitar acords entre propietaris i llogaters per ajornar el pagament del lloguer dels immobles on duen a terme la seva activitat autònoms, professionals i pimes.

Si l’arrendador és un gran tenidor (propietari de més de 10 immobles urbans, excloent garatges i trasters, o d’una superfície construïda de més de 1.500 m²), l’arrendatari podrà sol·licitar en el termini d’un mes (fins al 23 de maig de 2020) la concessió d’una moratòria en el pagament del lloguer que s’aplicarà de manera automàtica i afectarà el període de temps que duri l’estat d’alarma, prorrogable fins a un màxim de quatre mesos.

L’ajornament es farà sense cap mena de penalització ni interessos i es podrà retornar de manera fraccionada durant els dos anys següents a la finalització de la moratòria.

Quan l’arrendador sigui un petit propietari, el llogater, també en el termini d’un mes (fins al 23 de maig 2020), podrà sol·licitar l’ajornament temporal i extraordinari del pagament del lloguer sempre que aquest ajornament o la rebaixa del lloguer no s’hagin acordat voluntàriament per ambdues parts.
En aquests casos, les parts podran disposar lliurement de la fiança prevista en l’article 36 de la Llei 29/1994, que podrà ser utilitzada pel pagament total o parcial d’una o algunes de les mensualitats del lloguer.

Quan es disposi totalment o parcialment de la fiança, l’arrendatari haurà de dipositar novament l’import utilitzat en el termini d’un any des de l’acord o en el termini que resti de vigència del contracte en cas que sigui inferior a un any.

Etiquetes:
Economia i empresa