24 d'abril de 2024

Fi a 98 dies d'estat d'alarma

Aquest dilluns comença la nova normalitat a l'estat espanyol i es recupera la mobilitat entre comunitats

ACN 22 de juny de 2020 a les 10:52
Manlleu va abandonar la setmana passada la fase 3 | elter.net

Aquesta mitjanit s'ha aixecat formalment l'estat d'alarma després de tres mesos i una setmana -98 dies-. Així, des d'aquest diumenge s'acaba la mesura d'excepcionalitat i es dona pas a la 'nova normalitat' arreu d'Espanya.


Tot i que la mobilitat total dins de Catalunya ja es va recuperar fa tres dies amb el decret del Govern que posa fi a la fase 3 de la desescalada i que va deixar "sense efectes" les mesures de l'estat d'alarma, no és fins aquest diumenge que està permesa la mobilitat entre comunitats. També s'aixeca el control fronterer a la Jonquera i es recupera la mobilitat amb la Unió Europea, amb la possibilitat, també, d'anar a Andorra i la reactivació de vols. Des del 14 de març s'ha prorrogat sis vegades l'estat d'alarma per períodes de 15 dies, amb dificultats per trobar suports al Congrés, l'oposició de la Generalitat a l'ús d'aquest instrument i en un ambient polític tens. A mesura que ha avançat la pandèmia, el decret ha passat del comandament únic de l'Estat a la cogovernança amb les comunitats.


L'executiu espanyol ha utilitzat l'estat d'alarma per confinar i també com a instrument per acompanyar el procés de desconfinament asimètric per territoris i en tres fases, que es va anunciar a finals d'abril i ha acabat sent més ràpid del que es va dir inicialment. El govern de Pedro Sánchez ha defensat que ha estat un instrument "eficaç", al qual es van vincular gran part de les ajudes econòmiques i ha argumentat que era necessari per limitar la mobilitat entre autonomies, tot i la desescalada.

Etiquetes:
Societat