26 d'abril de 2024

L'Ajuntament de Manlleu engega el primer procés participatiu obert al barri de Vista Alegre

La jornada es va convertir en una oportunitat pels veïns i veïnes de demostrar el seu descontentament

Albert Vilella 29 de juliol de 2020 a les 10:58
A l'acte d'aquest dimarts hi van participar una vintena de persones | Albert Vilella

L’Ajuntament de Manlleu organitza un acte de presentació del procés participatiu que destinarà 16.000 euros al barri de Vista Alegre.


Es tracta d’una prova pilot. L’ajuntament mai abans ha apostat per un procés participatiu obert com aquest, on els veïns i veïnes proposen, decideixen i voten quin serà el projecte que es portarà a terme al barri. L’acte va comptar amb la regidora de Participació Ciutadana, Núria Martínez. La sessió organitzada aquest passat dimarts va ser un primer contacte entre l’Ajuntament de Manlleu, els veïns i veïnes del barri Vista Alegre i l’empresa responsable de gestionar el procés participatiu, CIVIS, de Malgrat de Mar.


La jornada, que havia de servir per resoldre els dubtes relacionats amb el procés participatiu, es va convertir en una oportunitat pels veïns i veïnes de la zona per demostrar el seu descontentament.


Els assistents van assenyalar les mancances del barri: carrers poc definits, voreres deteriorades, cables elèctrics penjats de mala manera, l’asfalt esquerdat i la plaça que fa anys que es troba en l’imaginari col·lectiu del barri i que s’hauria de situar a l’entrada del pont de Can Moles. També van explicar que fa molts anys que no s'inverteixen prou diners al barri i que 16.000 euros els hi semblava insuficients. Una frase destacada: "Si Manlleu va malament de calers, no serà per culpa del barri de Vista Alegre".  


Des d’un primer moment Núria Martínez va reconèixer que el pressupost era reduït, es tracta d’una xifra que en un primer moment ascendia fins els 30.000 euros, però que s’ha repartit entre el Consell Municipal de la Infància, el cost de l’empresa CIVIS i el propi pressupost del projecte que es derivarà del procés participatiu. Tampoc s’hi ha destinat més diners, va explicar la regidora, perquè es tracta d’una prova pilot, els processos participatius encara són una experiència molt nova pels ajuntaments. Tot i això, Martínez va explicar als assistents que el pressupost limitat no havia de ser un impediment per fer volar la imaginació. Va animar als veïns i veïnes a fer propostes de qualsevol tipus, potser impossibles de portar a terme amb 16.000 euros. Aquestes idees, va dir, no es llançaran, sinó que es guardaran per si algun dia hi ha diners per fer-les realitat.


El procés participatiu que es portarà a terme al barri de Vista Alegre tindrà el següent calendari: a partir del 14 d’agost i fins al 13 de setembre s’obrirà el portal web, a través del qual els veïns i veïnes podran enviar les seves propostes. A partir de llavors els tècnics en faran una valoració: quines entren dins del pressupost, quines estan repetides (i per tant potser són més necessàries), quines són viables, entre d’altres valoracions. Un cop s’hagi fet aquest treball de selecció, sortiran les propostes que només els veïns i veïnes del barri de Vista Alegre majors de 16 anys, podran votar. Només aquests, no serà una votació oberta a tot Manlleu.


Núria Martínez també va comentar que si aquest procés participatiu funciona, es podria convertir en un projecte anual. Cada any es destinaria una partida per poder realitzar un procés participatiu com aquest a algun barri de Manlleu.   

Les propostes només les podran votar els veïns i veïnes del barri de Vista Alegre majors de 16 anys | Albert Vilella

Etiquetes:
Societat