26 d'abril de 2024

L'Ajuntament de Manlleu busca aconseguir la meitat de l'antiga caserna sense cap cost

La nova proposta forma part del llarg litigi entre el consistori i el Ministeri d'Interior

Albert Vilella 30 de juliol de 2020 a les 13:50
La finca de l'antiga caserna està desocupada des del 1998 | elter.net

L’Ajuntament de Manlleu ha tornat a fer una proposta per recuperar una part de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil, situada al carrer Cavalleria. En una darrera trobada amb el Ministeri d'Interior, titular de la propietat, l’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, va llançar una oferta: dividir-se la finca, una banda pel consistori i l’altra per Interior.


La proposta té l’objectiu que l’obtenció d’aquest espai tingui cost cero per l’ajuntament.


Àlex Garrido considera que el tracte és beneficiós per les dues bandes, ja que es tracta d’un immoble desaprofitat i d’aquesta manera el Ministeri d’Interior podria posar la seva part al mercat i treure’n un rendiment econòmic i l’Ajuntament de Manlleu aconseguiria un nou equipament municipal sense cap cost. De moment, el consistori està a l’espera d’una resposta.


Es tracta d’un nou episodi del llarg litigi entre l’Ajuntament de Manlleu i el Ministeri d’Interior.  


El mes de juliol del 1970 l’Ajuntament va cedir gratuïtament aquesta finca a l’Administració de l’Estat amb la finalitat de construir-ne habitatges i un espai de serveis per la Guàrdia Civil, amb una clàusula específica, que si el cos policial no hi estava 30 anys, la propietat dels terrenys havien de tornar al consistori.


L’activitat de la Guàrdia Civil va finalitzar el 1998 i el 2002 l’Ajuntament de Manlleu va començar els tràmits per recuperar la finca.


El mateix any l’Estat va admetre que l’Ajuntament de Manlleu tenia dret a reversió, però que havia de pagar la construcció aixecada sobre la finca. Aproximadament la suma pujava a mig milió d’euros. El consistori es va negar a fer aquest abonament perquè considerava que l’espai s’havia de retornar gratuïtament.


Les negociacions no van fructificar i l’Audiència Nacional va dictar una sentència que donava la raó al Ministeri d’Interior.


El 2019 l’Ajuntament va acabar oferint 130.000 euros per la caserna, però estava disposat a negociar fins als 220.000 euros. De nou, l’acord no va tirar endavant perquè l’ens en volia 318.000.


Ara caldrà veure si Interior decideix acceptar l’oferta de partir-se la finca de l’antiga caserna, sense cap cost per l’Ajuntament de Manlleu. Tal com va explicar Àlex Garrido, l’aparició de rates, que tindrien origen a la caserna, podria ser un argument més per agilitzar la recuperació de l’espai.     

Etiquetes:
Societat