25 d'abril de 2024

La depuradora de Manlleu entra dins d'un projecte per trobar rastres genètics de la Covid-19

L'anàlisi de les aigües fecals es pot convertir en una alerta anticipada sobre la situació epidemiològica d'una zona

elter.net 3 d'agost de 2020 a les 10:06
L'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) analitza les aigües fecals de 56 depuradores catalanes | elter.net

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha engegat un projecte per detectar rastres genètics de la Covid-19 en les aigües fecals que arriben a les depuradores de Catalunya.


En total, l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), encarregada d’analitzar les mostres que es recullen, actua en 56 plantes. Entre aquestes, es troba la depuradora de Manlleu.


Tenint en compte la capacitat dels laboratoris, ICRA ha decidit que es recolliran mostres setmanalment en 36 instal·lacions i cada dues setmanes a la resta. En el cas de la depuradora de Manlleu, cada setmana s’agafen mostres de les aigües fecals.


ICRA fa la primera valoració dels resultats obtinguts i tot seguit envia les mostres a l’ACA i al Departament de Salut perquè en facin una anàlisi més detallada. Els resultats d’aquesta cerca són un indicador més de la situació epidemiològica de les zones escollides per aquest estudi.     


L’objectiu del projecte, que va iniciar la seva tasca a finals de juny i s’allargarà fins al desembre, és anticipar-se a nous rebrots de la Covid-19. Anteriorment accions com aquesta s’havien portat a terme, sobretot, per detectar el consum d’estupefaents o per veure com circula un determinat virus entre la població. Ara mateix, aquestes anàlisis de les aigües fecals poden convertir-se en una alerta anticipada sobre el nombre de contagiats per la Covid-19 en un territori concret.                                                             


 

Etiquetes:
Societat