24 d'abril de 2024

El primer cribratge en una escola de Catalunya s'ha fet al Puig-Agut de Manlleu

Es van fer 400 proves PCR entre tot l'alumnat, el personal docent i els treballadors del centre escolar

Raimon Roma/ACN 24 de setembre de 2020 a les 10:52
Moment de l'entrada d'alumnes al Puig-Agut | elter.net

Manlleu continua sent el municipi de Catalaunya amb l’índex de rebrot més alt i és per això que aquesta setmana han començat cribratges massius per detectar i aïllar els asimptomàtics que ajuden a propagar la covid-19 per la ciutat.


Per aturar aquesta corba de rebrot a la ciutat manlleuenca, aquest dimecres es va realitzar el primer cribratge en un centre escolar de Catalunya. Es va fer a l’escola Puig-Agut i van participar un 87% de l’alumnat, tots els que els seus pares, mares o tutors legals han signat l’autorització. Això representa uns 330 alumnes, més unes 70 persones entre personal docent i treballadors del centre. L’escola forma part del Barri de l’Erm, la zona de Manlleu amb més densitat de població i on també s’està fent el cribratge a la població. L’alcalde, Àlex Garrido, afirma que és més convenient confinar algunes classes més que no lamentar més contagis.


Des de l’exterior de l’escola Puig-Agut, Dolors Collell, directora dels Serveis d’Ensenyament de la Catalunya Central, va destacar que la prova realitzada als alumnes és “menys invasiva” i que cap familiar va entrar al centre, mostrant confiança cap al personal docent. Collell afegia que “les escoles tenen uns protocols molt ben fets”, però es necessita “coresponsabilitat social”. 


Arribar al màxim de població


La iniciativa coincidia amb l'endemà del primer dia de cribratge massiu al barri de l'Erm, que es repetirà aquest divendres i dilluns vinent. Durant la jornada es van fer 425 proves de PCR a persones d'entre 15 i 55 anys i la previsió és arribar a les 1.200 persones. Garrido va fer una crida a la participació tot dient que "encara no s'ha arribat a tots els sectors" als que es volia arribar. I es va mostrar convençut que els alumnes del Puig-Agut contribuiran en la conscienciació dels pares perquè es facin les proves durant el cribratge poblacional al Centre Cívic Frederic Montseny.


La incertesa d'una prova desconeguda


Alguns dels alumnes preguntats aquest dimecres al matí van admetre que els feia respecte. "Em fa por perquè mai havia fet aquesta prova", va explicar la Isabel Andrea, una nena de primària. D'altres, en canvi, ho assumien com a una pràctica més per combatre el virus. "La mascareta és important, avui ens faran el palet al nas per saber si tenim el coronavirus; no fa mal, són aquells pals de les orelles i no em fa por", va detallar la Namar, una nena de 8 anys.


I entre els pares, també hi havia diferents opinions. La Carolina, mare d'una nena de 8 anys, va explicar que confia plenament amb l'equip docent i que està tranquil·la. "Estic més tranquil·la, no em preocupa perquè confia en les mestres i no hi tinc cap inconvenient", va dir.


D'altres en canvi, admetien que els feia por perquè són nens petits. Malgrat les reticències, però, els pares preguntats també van coincidir que el cribratge massiu és una oportunitat per protegir la família i detectar els asimptomàtics. La Siham, una mare que té una nena de dos anys, va manifestar que "és una tranquil·litat" que li facin la prova.

Etiquetes:
Societat