25 d'abril de 2024

La Policia Nacional deté cinc persones a Manlleu relacionades amb el frau i l'estafa digital

El cas es troba sota secret de sumari i no es descarten noves detencions

elter.net 17 d'octubre de 2020 a les 10:39
En els darrers anys la ciberdelinqüència s'ha intensificat enormement | elter.net

La Policia Nacional va posar en marxa aquest dimecres un operatiu a Manlleu amb l’objectiu de descobrir una presumpta xarxa de frau i estafes econòmiques, que s’haurien portat a terme a través d’internet i que tindrien afectacions en països europeus.


El cos policial va realitzar diferents escorcolls en domicilis del municipi i va fer cinc detencions. De moment, el cas es troba sota secret de sumari perquè no es descarta que hi hagi més detencions.


En els darrers anys la ciberdelinqüència s’ha intensificat enormement. Cada vegada està més consolidat l’ús de les targetes de crèdit per fer pagaments i les operacions a través de la banca digital han augmentat. Això representa una oportunitat per aquests delinqüents. Un dels mètodes més utilitzats és el phishing o pesca electrònica, l’estafador enganya a l’usuari i d’aquesta manera pot obtenir informació personal, contrasenyes, dades de targetes de crèdit o de la seguretat social, números de comptes bancaris, entre d’altres.


Durant el confinament, uns mesos en què el consum d’internet va augmentar molt, aquesta classe de delictes es van duplicar. La víctima rebia, per exemple, missatges falsos al mòbil o al mail, en aquests els delinqüents es feien passar per serveis bàsics com un banc o l’administració.  


La còpia de les bandes magnètiques de les targetes de crèdit és una altra tècnica molt estesa. Els falsificadors aconsegueixen duplicar les targetes bancàries i després utilitzen la còpia per buidar els comptes corrents.  


Alguns consells per evitar les ciberestafes: utilitzar webs conegudes, no accedir a enllaços sospitosos, evitar el wifi públic o obert i utilitzar contrasenyes segures. També, després d’un pagament, fer un seguiment del producte, assegurar que s’ha rebut un rebut i comprovar el càrrec bancari.   

Etiquetes:
Societat