26 d'abril de 2024

Passejades amb tricicle adaptat a Manlleu per trencar l'aïllament i soledat de les persones grans enmig de la pandèmia

Amb el lema 'el dret a sentir el vent als cabells', voluntaris d'Auroracoop porten els usuaris a fer volts terapèutics

ACN 23 d'octubre de 2020 a les 11:49
Un membre d'Auroracoop i dos passatgers al tricicle adaptat | ACN

Recuperar el dret a sentir el vent als cabells fent passejades terapèutiques amb un tricicle adaptat per trencar l'aïllament i soledat.

Aquest és l'objectiu que s'ha marcat l'Auroracoop de Manlleu per millorar la vida de les persones amb problemes de mobilitat o en risc d'exclusió. El projecte va començar fa un any i ara s'ha hagut d'adaptar a la covid-19. Després del confinament, els impulsors reivindiquen serveis com aquest perquè la pandèmia està "aïllant" encara més les persones vulnerables. Els tècnics del projecte recullen els usuaris a casa o en centres i els porten a passejar per Manlleu.

El tricicle va ser dissenyat al barri ocupat de Christiana de Copenhaguen i ara Auroracoop ho ha volgut incorporar també. És un servei anomenat “No Limits Bikes basat” en passejades terapèutiques. "La filosofia és pedalar a poc a poc, perquè vagin sortint converses i també comentem a on anirem", detalla Marc Barnolas, membre d’Auroracoop. Assegura que, a mesura que es van repetint les sortides, noten com els usuaris "estan més contents, tenen més ganes de xerrar" i arriben a casa amb la sensació d'haver estat en contacte de nou amb la natura i amb veïns que es troben pel camí.

"És un servei boníssim perquè les persones que, com jo, no podem sortir podem recórrer tot Manlleu; feia anys que no ho podia fer per les cames", explica amb emoció Pere Carbó, usuari de 94 anys. Admet que, quan fa dies que no hi va ho troba a faltar, i agraeix la bona disposició dels voluntaris que li descobreixen espais nous.


La pandèmia ha agreujat la soledat de persones vulnerables

El servei, que s'ha hagut d'aturar i reprendre en diferents moments per la pandèmia, té una gran acollida. Actualment tenen dos tricicles i durant el juliol van portar 117 usuaris. Aquest octubre s'ha reprès de nou amb el suport de les institucions i empreses i la previsió és poder continuar fent-ho també el novembre.

Ramon Furriols, membre d'Auroracoop, reivindica aquest tipus de projectes socials en la situació actual de pandèmia. Afirma que els criteris epidemiològics s'han de tenir molt en compte, però que també cal donar una resposta urgent a emergències socials que s'han intensificat durant aquesta crisi en àmbits com la salut mental. "Ens trobem en casos greus, situacions que s'han agreujat i on hi ha persones grans que viuen en una soledat no volguda", afegeix.

Els usuaris que han passejat amb el tricicle tenen entre 45 i 64 anys i, amb més recursos, podrien arribar més enllà encara. És per això que animen altres administracions, cooperatives i entitats a replicar el model perquè s'ha demostrat que funciona i aporta molts beneficis terapèutics.

Etiquetes:
Societat