25 d'abril de 2024

El registre d'habitatges buits permetrà efectuar recàrrecs de l'IBI per destinar-los al mercat de lloguer assequible

És una mesura per posar fre als pisos permanentment desocupats de Manlleu que es va aprovar per unanimitat al ple

elter.net 28 d'octubre de 2020 a les 12:52
Al registre consten uns 300 pisos buits a Manlleu | elter.net

Ara fa un any que el ple de l’Ajuntament de Manlleu va apujar l’Impost de Béns Immobles i aquest passat dimarts, al ple, es va aprovar per unanimitat una modificació de l’ordenança fiscal que afecta els habitatges desocupats.


Es procedirà a fer un registre d’habitatges buits de Manlleu per aplicar un recàrrec addicional de l’IBI, una mesura que vol contribuir a evitar que hi hagi un nombre alt de pisos desocupats a la ciutat i que, si és el cas, el propietari pagui un impost afegit. “La intenció és que la recaptació de l’IBI d’aquests pisos que estan desocupats es pugui destinar a la rehabilitació d’habitatges del mercat de lloguer assequible”, assegurava el regidor d’habitatge de l’Ajuntament de Manlleu, Rafa Cuenca.


El registre s’ha fet tenint en compte, entre d’altres, el consum d’aigua i la referència amb el padró d’habitants. També amb el registre d’habitatges buits de la Generalitat. Els propietaris, en el moment que es faci oficial aquesta ordenança, tindran quinze dies per al·legar causes per no formar part d’aquesta llista. Rafa Cuenca va afirmar que l’Ajuntament de Manlleu és un dels pioners en aplicar aquesta mesura per afavorir el mercat de lloguer assequible o fer millores a pisos desocupats que es destinin en aquest àmbit.


L’oposició celebra la mesura però demana “anar un pas més enllà”


Si ara fa un any, amb l’augment de l’IBI, des de la CUP Manlleu “desconfiaven” que es pogués aplicar aquesta “major progressivitat” en habitatges desocupats, aquest dimarts, al ple, valoraven positivament l’aprovació d’aquest registre. No obstant això, la seva portaveu, Maira Costa, considerava que aquest registre es queda curt pel que fa a habitatges registrats, ja que creu que “hi ha molts més” dels 300 que hi consten en aquests moments. A més, des de la CUP van demanar que es busqués una fórmula per aplicar aquest recàrrec de l’IBI aquest 2020 i no esperar fins al 2021.


Per part del PSC, Marta Moreta va demanar “fer un pas més enllà” i poder tenir aquest registre amb la figura d’un inspector i el funcionament d’una “oficina local d’habitatge que Manlleu no té en aquests moments”. “Ens agradaria que en els propers pressupostos es tinguin en compte aquestes consideracions”, va afegir la socialista.


En resposta, Rafa Cuenca va assegurar que “aquesta ordenança s’aprovarà cada any i sempre som a temps d’introduir millores”.

Etiquetes:
Societat