25 d'abril de 2024

Sorea s'oposa a la creació de l'empresa pública d'aigua a Osona

La plataforma Aigua Pública Manlleu demana que la gestió de l'aigua es remunicipalitzi l'any 2024

elter.net / ACN 31 d'octubre de 2020 a les 15:56
A Manlleu la gestió de l'aigua està en mans de l'empresa Sorea des del 1984 | elter.net

L’empresa privada Sorea, encarregada del subministrament d’aigua a la majoria de municipis de la comarca d’Osona i també de Manlleu, ha impugnat els actes administratius del Consell Comarcal d’Osona del 2017 per constituir l’empresa pública, anomenada Onaigua, que vol assumir el servei.


També els acords dels ajuntaments de Torelló, Balenyà, Sant Vicenç de Torelló i Sant Julià de Vilatorta. Aquests municipis han acabat el contracte amb Sorea i han aprovat al ple municipal el canvi de gestió a favor de l’empresa pública del Consell Comarcal.


El Consell Comarcal d’Osona fa dos anys que està treballant per la formació d’una empresa pública que s’encarregui de la gestió de l’aigua en baixa, aquella que procedeix dels dipòsits de capçalera (de gran capacitat) i que a través de les xarxes municipals arriba fins a domicilis i indústries.


Sorea s’oposa a la creació de l’empresa Onaigua argumentant que s’ha fet sense els informes tècnics necessaris i les “exigències” de participació ciutadana. Consideren que a darrere hi ha motius “essencialment polítics” i afirmen que han obert la via legal per determinar si les decisions preses estan suficientment justificades en l'"interès públic real”.


La Plataforma Volem l’Aigua Neta, Clara i Nostra va organitzar aquest dimecres una protesta davant l’oficina de Sorea de Torelló. Allà els membres de la plataforma van explicar que Sorea utilitza la via judicial per “entorpir” la creació de l’empresa pública de gestió de l’aigua en baixa. També van dir que l’empresa privada està fent “xantatge” al territori, intentant “desencoratjar” els municipis interessats i “encarir” el procés amb les despeses judicials.


A Manlleu la gestió de l’aigua està en mans de l’empresa Sorea des del 1984. Ara mateix el contracte s’estableix fins al 2034. Tot i això, hi ha una clàusula que permet remunicipalitzar el servei l’any 2024, si l’Ajuntament de Manlleu ha pagat el deute d’1.900.000 euros.


En aquest sentit, fa un mes va néixer la plataforma Aigua Pública Manlleu impulsada pel Grup de Defensa del Ter. L’objectiu d’aquesta iniciativa és retornar la gestió del servei d’aigua del municipi a mans públiques el 2024.  

Etiquetes:
Societat