26 d'abril de 2024

Comissions Obreres insta a la Generalitat a actuar després que Prysmian avanci el tancament de la planta de Manlleu

El sindicat denuncia que s'està «dinamitant» l'acord firmat i que l'empresa no ha facilitat la reindustrialització

ACN/elter.net 3 de novembre de 2020 a les 17:36
La planta de General Cable a Manlleu té els dies comptats | ACN

Comissions Obreres (CCOO) exigeix a a la Generalitat que actuï davant la decisió de Prysmian d'avançar el tancament de la planta de Manlleu.


A través d'un comunicat, el sindicat denuncia que s'estan "dinamitant" els acords subscrits el 25 de novembre de 2019, que preveia el tancament definitiu de la planta de Manlleu per al 31 de desembre de 2021. Qualifiquen la decisió "del tot injustificada" i demanen a l'executiu, "part activa" de l'acord, que faci alguna cosa per evitar uns fets que "castigaran encara més el teixit industrial de Catalunya".


Segons el sindicat, el fet que tanquin abans d'hora pot suposar "un enorme perjudici econòmic" per als treballadors. Denuncien que l'empresa no ha facilitat en cap moment un procés de reindustrialització, tal com preveia l'acord. També consideren que s'ha enganyat "deliberadament la plantilla i les administracions". Davant dels fets, des de CCOO anuncien que prendran "totes les mesures oportunes per revertir aquesta irresponsable decisió de la multinacional".


Prysmian Group justifica l’avançament del tancament de la planta de Manlleu a la caiguda de la demanda del cable


Prysmian Group, propietària de la planta de General Cable a Manlleu, justifica l’avançament del tancament de les instal·lacions a la poca producció que tenien i, alhora, a la caiguda de la demanda del cable.


Fonts properes a l’empresa expliquen que malgrat que la decisió era arribar a finals del 2021, han optat per anticipar el tancament perquè les perspectives de futur feien “insostenible” la continuïtat. El comitè d’empresa havia titllat de "vergonya" el tractament i les formes amb les quals la direcció els hi va donar a conèixer, divendres passat, la decisió. També consideren que s'ha utilitzat la pandèmia com a "excusa" perquè "de feina n'hi ha".


Des de l’empresa expliquen, d’una banda, que arran de l’acord al qual es va arribar amb els empleats, el 2019, s’havia deixat de produir cables d’alta tensió –ara es fan exclusivament a la planta Vilanova i la Geltrú-, fet que ha suposat una caiguda “de la càrrega de treball”. També, afegeixen, s’ha produït una caiguda de la demanda del cable. Segons la mateixa empresa, la producció ha caigut un 16,5% respecte al 2019. Les previsions de l'escenari macroeconòmic i la caiguda del PIB, afegeixen, feien “insostenible la continuïtat de Manlleu”


Els acomiadaments


Ara, expliquen des de l’empresa, s'inicia el pla de reorganització de la planta i el seu desmantellament. Les condicions amb les quals es farà el tancament de la planta estan totes pactades a l'acord a què es va arribar el novembre del 2019. En aquell moment, a la planta de Manlleu hi havia 330 treballadors i dues terceres parts ja van ser acomiadades el 31 de gener d'aquest any.


Ara, els treballadors que d’acord amb l’acord de tancament acabaven a 30 de novembre de 2020 –una setantena segons fonts del comitè d’empresa- se’ls ha donat un permís retribuït fins a final de mes. Llavors seran acomiadats. Pel que fa a la resta se’ls ha donat aquests dies també un permís retribuït i tornaran a la feina el dia 4. En aquest darrer grup hi hauria menys d'un centenar de treballadors, que formen part del laboratori I+D, d'instal·lació de cables submarins i que han de fer tasques de logística.

Etiquetes:
Economia i empresa