24 d'abril de 2024

El comitè d'empresa de Prysmian a Manlleu denuncia l'incompliment d'alguns punts de l'acord de tancament

Diuen que la direcció vol treure de l'ERO treballadors de forma «unilateral» i sense informar la comissió de seguiment

ACN 21 de gener de 2021 a les 11:52
El comitè d'empresa denuncia alguns punts de l'ERO acordat a finals del 2019 | ACN

El comitè d'empresa de la planta de Prysmian Group a Manlleu, l'antiga General Cable, denuncia l'"incompliment" d'alguns punts acordats en l'ERO de finals del 2019.


Després que la direcció anunciés per sorpresa l'avançament del tancament a finals del 2020, al·legant baixa producció i la caiguda de la demanda de cable, l'empresa va assegurar que el tancament i desmuntatge de maquinària es faria complint amb allò acordat. Ara, però, els representants dels treballadors denuncien que l'empresa actua forma "unilateral" i amb "pressions" a alguns treballadors. Afirmen que hi ha una vintena de treballadors d'àmbits com I+D i el laboratori, amb qui estarien negociant una continuïtat a la planta, deixant-los fora de l'ERO col·lectiu.


Des del comitè d'empresa creuen que aquesta "desafectació" selectiva de personal "no es pot fer" de forma "unilateral" perquè legalment tota la plantilla està subjecte a l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) del 2019. El president del comitè d'empresa, Jaume Mata, explica a l'ACN que és important que es faci "en plenes garanties" i dins de la comissió de seguiment. En aquest sentit, lamenten que la direcció hagi anat "cas per cas" i denuncien que hi ha hagut "pressions" a treballadors. Segons Mata, l'empresa ha comunicat a una vintena de treballadors la voluntat de deixar-los fora de l'ERO i ha renegociat condicions que desconeixen de forma oficial. No els consta que hi hagi res signat i creuen que l'empresa està actuant en funció del que més li interessa en cada moment.


La liquidació de la comissió de seguiment


Com a exemple de "mala fe", diuen, la direcció ja preveia acomiadar vuit dels nou membres del comitè d'empresa el novembre de l'any passat. Segons Mata, només es preveia mantenir-ne un perquè treballa en una de les seccions que encara està en funcionament. Això els va portar a renegociar amb l'empresa i a recordar-los que una de les condicions de l'ERO era que hi havia d'haver un mínim de membres del comitè d'empresa fins a finals del 2021.


Per evitar una batalla legal i no deixar els treballadors "indefensos", asseguren que s'han vist obligats a acceptar a "contracor" plegar el 31 de març com a última opció. A efectes pràctics, voldrà dir que la comissió de seguiment quedarà desmantellada (actualment té 5 membres) a partir de llavors. Fins i tot van demanar deixar una representació més petita per mantenir-la operativa, però no es va acceptar.


Sense compromís amb el procés de reindustrialització


Des que es va anunciar l'avançament de tancament, s'han disparat els rumors de possibles compres dels terrenys i negociacions amb empreses interessades. Prysmian Group es va comprometre a treballar en un procés de reindustrialització per trobar nous inversors interessats en els terrenys i buscar fórmules per recol·locar els treballadors. En el mateix ERO, es va acordar la creació d'una mesa, amb representació de sindicats i administracions, per buscar la continuïtat industrial de la planta. Segons el comitè d'empresa, la direcció "no ha fet ni està fent" els esforços necessaris per aconseguir-ho i els acusa de voler "maximitzar" els beneficis. També creuen que les administracions "no han estat a l'alçada" de les circumstàncies.


Concretament, asseguren que recentment hi havia una empresa que no era del sector interessada en comprar tant la planta de Manlleu com la de Montcada i Reixac a la vegada, una operació que hauria permès recuperar activitat econòmica a la ciutat. Des del comitè afirmen que Prysmian "no va acceptar l'oferta" i la compravenda no va prosperar.

Etiquetes:
Societat