23 d'abril de 2024

Presentació de la publicació «Manlleuencs a Mauthausen: Un deute pendent amb la memòria»

La publicació és el producte d'un treball de recerca d'Imma Domènech i Assumta Tort i es troba en format físic i digital

elter.net 23 de febrer de 2021 a les 11:18
Presoners alliberats en el camp de Mauthausen, 6 de maig de 1945. Cpl Donald R. Ornitz, US Army

El 5 de maig de 2020 es van complir el 75 anys de l’alliberament del camp de concentració nazi de Mauthausen. Un infern on no es reconeixia cap dret humà a milers de persones, entre les quals republicans espanyols no reconeguts pel règim franquista.


En aquest camp de concentració hi havia nou manlleuencs, dels quals només van sobreviure dos. El Museu del Ter va prendre consciència del desconeixement de la història d’aquestes nou persones per l’exposició que l’any 2018 van dedicar als represaliats i represaliades pel franquisme a Manlleu. Pere Bonal, un d’aquests nou manlleuencs, fou un dels protagonistes d’aquella exposició comissariada per les historiadores Imma Domènech i Assumpta Tort. Finalitzada aquella exposició, amb l’Assumpta i l’Imma es va iniciar la recerca per aprofundir més en la memòria perduda d’aquests nou manlleuencs.


Tot aquest treball es recull ara en un resultat en format físic i també en digital. Aquesta publicació resumeix els itineraris que van seguir els republicans espanyols que van ser deportats a Mauthausen: exili, camps de concentració, companyies de treballadors estrangers de l’exèrcit francès, camps de presoners de guerra i finalment l’infern de Mauthausen o els seus subcamps. I en aquest context s’han reconstruït fins on ha estat possible els itineraris particulars i les biografies dels nou manlleuencs coneguts, intercalades en els diferents capítols.


La presentació tindrà lloc el proper dijous 25 de febrer a les 19h al Museu del Ter en un acte sense públic presencial que es retransmetrà a través del canal de Youtube del Museu del Ter. Comptarà amb la presència de les autores, una representant de familiars de represaliats, una representant d'Amical Mauthausen i l'Alcalde i la Regidora de Cultura de l'Ajuntament de Manlleu.

Etiquetes:
Societat