25 d'abril de 2024

La màgia del flamenc torna a Manlleu

El Teatre Centre va vibrar amb el 34è Festival de Flamenc de la ciutat

Jacinto López 22 de març de 2021 a les 11:28
El festival es va fer al Teatre Centre | Constanci Navarro

Un any sense flamenc en directe pels aficionats de la Penya Flamenca de Manlleu és molt de temps i això es va notar el passat dissabte 20 de març, fins i tot, abans d'entrar al Teatre Centre de Manlleu.


El cartell del 34è Festival de Flamenc de Manlleu, edició que s'havia d'haver celebrat el juny de l'any 2020, era impressionant, amb noms de la primera fila del “cante” com Israel Fernández i Francisco Escudero "El Perrete", acompanyats al “toque” pels prestigiosos Juan Gómez "Chicuelo" i Rubén Lara, i en el ball es van presentar les professores de la nostra penya, Marina Parra i Maria de la Mar Cobo, ambdues acompanyades per la “cantaora” Ana Brenes i el guitarrista Adán Pérez, amb la presentació i mestre de cerimònies d’Antonio López, que el porta fent els darrers 20 anys.


A poc a poc els aficionats van anar ocupant l’aforament permès del teatre, que es va omplir de murmuris, de les salutacions de tants aficionats que feia mesos, anys, que no es veien, tots respectant les normes, amb les mascaretes posades, amb el gel hidroalcohòlic a les mans, amb tot el respecte a complir les normes, per fer una nit de flamenc segur i més, quan el festival era un homenatge a les víctimes de la Covid-19 i a tot el personal sanitari, el de neteja, zeladors, infermeres, metges, administratius, etc.


Antonio López va presentar la primera actuació de la nit, la professora Mª de la Mar Cobo, i Jacinto López, nou en aquestes tasques, va presentar als acompanyants de la “bailaora”. Després va arribar el moment en d’anunciar al “cantaor” "El Perrete", que va estar al programa de Ràdio Manlleu, "El Rincón del Cante", dijous passat, i el guitarrista "Chicuelo". Va començar el de Badajoz, a pèl, amb uns “Cantes de Laboreo” com a carta de presentació, que van fer endevinar al públic que seria una gran nit de flamenc. Després es va gaudir de la dansa de Marina Parra, que va desbordar d'energia a l'escenari amb unes “Alegrías” i un magistral maneig del “Traje de cola”.


En acabar els presentadors van donar pas a Israel Fernández, “cantaor” de Toledo, i Rubén Lara, de Màlaga. L'estampa d'Israel amb la seva cabellera negra, la seva camisa de lunars, i l'or als seus dits, era tot un indici del flamenc que porta dins. Israel i Rubén van agafar el toro per les banyes, i en lloc d'arronsar-se, van fer un pas endavant, es van posar a la vora de l'escenari, a pèl, sense micròfons, i ens van regalar un final de festival únic, un regal que tots els aficionats guardaran en els seus cors tota la vida. Primers amb uns “Tientos” rematats per “Tangos”, que va fer que el públic s'aixequés dels seus seients, lliurat a aquests dos grans artistes, en una comunió perfecta.


La Junta de la Penya no té descans i acabat aquest treball tan ben portat, ja estan ultimant els detalls del 35è festival, el que commemora el 35è aniversari de la fundació de la Penya Flamenca de Manlleu, un número rodó que ho farà encara més especial.

Etiquetes:
Cultura