26 d'abril de 2024

El Procicat aprova el confinament comarcal a partir d'aquest divendres davant de l'augment de casos

Vergés diu que és la «resposta obligada» i que les mesures són «acurades, justes i imprescindibles»

ACN 8 d'abril de 2021 a les 13:43
El confinament tornarà a ser comarcal | ACN

El Procicat ha aprovat tornar al confinament comarcal a partir d'aquest divendres. La resolució actual, que permet sortir de la comarca amb el grup de convivència, havia d'estar vigent fins divendres a la nit, però el Procicat ha avançat la limitació de la mobilitat.


El confinament comarcal ha entrat en vigor la mitjanit d’aquest dijous a divendres i durarà d'entrada fins el dilluns 19 d'abril. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que la resposta és "obligada" davant l'augment de casos i que les mesures són les més "acurades, justes i imprescindibles" possibles. En els propers dies, les autoritats polítiques i sanitàries analitzaran l'evolució de la pandèmia i prendran les decisions "necessàries" per si calgués revisar més restriccions. El nombre d'ingressats als hospitals i a les UCI per Covid-19 ha augmentat en els darrers dies i les previsions apunten a un empitjorament dels indicadors, entre els efectes que pugui tenir la Setmana Santa i l'infradiagnòstic d'aquests dies festius.


El que més preocupa en aquests moments són els ingressos a les UCI, amb 458 pacients -segons les últimes dades-. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha advertit que l'increment d'ingressos és "ràpid" i preocupant" i la consellera ha insistit que aquest ritme de creixement "no és assumible" pel sistema de salut.


Preguntat per si es pot parlar oficialment de quarta onada de la pandèmia, Argimon ha dit que no es tracta tant del nom oficial que se li vulgui donar i s'ha limitat a respondre que, en qualsevol cas, la fase és "ascendent".


Tenir entrades culturals o reserves no seran excepció


La normativa del confinament preveu la mobilitat fora de la comarca per activitat considerada essencial, com la la laboral o per anar al metge, així com algunes excepcions concretes. Estan permeses les excursions o colònies amb el grup bombolla i també la mobilitat fora de la comarca per participar en les competicions esportives autoritzades.


En canvi, el subdirector general de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado, ha confirmat durant la roda de premsa que la mobilitat cultural -per exemple, per anar al teatre o a un concert- o la turística no seran excepcions permeses per saltar-se el confinament comarcal. Així, tot i que algú ja disposi d'una entrada o una reserva en un allotjament d'una altra comarca per aquest cap de setmana, per exemple, no es contempla que en pugui gaudir.


Setmana Santa


Les autoritats sanitàries han defensat haver mantingut l'obertura comarcal amb grups bombolla per Setmana Santa, sobretot des d'un punt de vista emocional, tot i que ja feia dies que els contagis anaven creixent a poc a poc. "Les dades ho permetien", ha recalcat la consellera, que ha afegit que ara "no és qüestió" de jutjar, sinó d'"actuar per veure les mesures més adients".

Etiquetes:
Societat