26 d'abril de 2024

L'alumne Roger Tordera de l'INS Antoni Pous i Argila rep una menció especial al Premi de Recerca per a la Pau

La Universitat de Barcelona convoca el guardó amb l'objectiu de promoure l'educació i la cultura per a la pau

elter.net 6 de juny de 2021 a les 09:53
La tutora de Roger Tordera ha sigut la professora Gemma Darnés | elter.net

Roger Tordera, alumne de 2n de batxillerat de l’INS Antoni Pous i Argila, ha rebut una menció especial del jurat del XVI Premi de Recerca per a la Pau de la Universitat de Barcelona.


El seu treball de recerca, titulat “Inclusió social: realitat o utopia”, està emmarcat en l’àmbit de les ciències socials i té l’objectiu de demostrar que, a causa del racisme, l’etiqueta d’immigrant encara acostuma a ser un impediment per a la inclusió de les persones que arriben al nostre país.


El fil conductor del treball de camp és la comparació d’un seguit d’entrevistes realitzades a persones que viuen a Catalunya, però que tenen els seus orígens a altres països. El jurat va subratllar l’excel·lent tasca de recerca de testimonis, professionals d’integració social i persones migrades, de compilació d’informació, com per exemple, les enquestes a la ciutadania per explorar la influència de la ultradreta en les actituds racistes, i l’acurada anàlisi de les dades extretes.


Tordera va explicar que la motivació per fer aquest treball li va venir després d’observar de forma sistemàtica la quotidianitat de diferents persones. Va percebre les diferències, i en molts casos les dificultats i desavantatges a les quals algunes s’enfronten. El projecte que va presentar volia “denunciar” aquestes situacions. Les conclusions del treball confirmen la hipòtesi: el racisme diari que viuen certs col·lectius dificulta la inclusió social i això es dona, fins i tot, a persones que estan perfectament integrades, com per exemple, en el cas d’adopcions internacionals.


La Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona convoca el Premi de Recerca per a la Pau des del 2005, amb l'objectiu de promoure l'educació i la cultura per a la pau a través de la recerca i des de totes les modalitats del batxillerat. L’acte de lliurament dels guardons es va realitzar de forma telemàtica el passat dimecres 2 de juny i va comptar amb la participació de Joan Guardia i Olmos, rector de la UB; Montserrat Puig, vicerectora de la UB; Maria Rosa Buxarrais, directora d’IDP-ICE, i Carme Panchon, professora de la UB i com a representant del jurat del premi.

Etiquetes:
Cultura