25 d'abril de 2024

El PSC denuncia irregularitats en el projecte de la nova comissaria de Manlleu i demana «responsabilitats polítiques»

Marta Moreta diu que legalment no es pot modificar el projecte adjudicat per concurs, que duplica el pressupost inicial

Raimon Roma 1 de juliol de 2021 a les 10:46
La nova comissaria es construiria a l'Avinguda Puigmal

Enrenou pel projecte de la nova comissaria de la policia local en el ple de l’Ajuntament de Manlleu del passat dimarts. Marta Moreta va demanar la immediata dimissió del regidor de seguretat ciutadana, Arnau Rovira, per “irregularitats” i per la “gestió nefasta del procediment”.


L’origen de la discussió es troba un dia abans de celebrar-se el ple del mes de maig, quan un dels punts de l’ordre del dia, l’aprovació inicial del projecte de la nova comissaria de la policia local de Manlleu, es va retirar a última hora per “motius tècnics”. Quelcom que la regidora socialista, Marta Moreta, va titllar “d’incert” i explica que, tot i insistir, no se’ls va donar un a resposta concreta sobre la retirada del punt. Des del PSC Manlleu van consultar tota la documentació del projecte i es van assabentar que es va fer una modificació del contracte adjudicat per concurs públic quan, recalquen, “els plecs deixaven ben clar que no es permetia cap tipus de modificació”.


Moreta explicava que aquesta era la “primera irregularitat” del projecte, que tenia un pressupost inicial d’1,4 milions d’euros aproximadament i que l’últim informe ja s’enfila als 2,7 milions. Això, degut principalment a les peticions de la policia local d’instal·lar una galeria de tir, un gimnàs i un aparcament. “Tal com va tot, amb els esforços que s’han de fer en l’àmbit de pressupost a causa de la pandèmia, es presenta una proposta de gairebé 3 MEUR per la nova comissaria. És el doble del pressupost inicial”, explicava incrèdula la regidora socialista.


La mateixa Moreta va demanar de manera immediata la dimissió del regidor de seguretat ciutadana, Arnau Rovira, com a màxim responsable d’aquestes “irregularitats”, demanant que s’informi de qui va donar l’ordre de modificar aquest projecte inicial que, legalment, no es podia fer. “Vostè, Arnau Rovira, no porta bé l’àrea perquè la nova comissaria i la galeria de tir no solucionarà el vandalisme que hi ha a Manlleu. Demano responsabilitats directes i la seva dimissió per la gestió nefasta del procediment i les irregularitats en el projecte de la nova comissaria”, va afegir Marta Moreta.


Arnau Rovira anunciava una investigació interna i diu que ningú els va avisar d’aquesta presumpta irregularitat


“No, evidentment no penso dimitir”, començava la seva intervenció el regidor de seguretat ciutadana, Arnau Rovira. Continuava assegurant que “el contracte de la comissaria no és ni de la meva regidoria”, fent referència que a la policia “se’ns fan peticions des d’urbanisme sobre com la voldríem fer”. Rovira destaca que abans de retirar el punt dels darrers plens es va descobrir que hi havia aspectes del projecte que, per motius tècnics, haguessin tingut problemes greus si s’hagués aprovat al ple i per això es va retirar de la votació.


Ara, des de la regidoria i l’equip de govern iniciaran una investigació interna per saber què ha passat i com s’ha modificat aquest procediment administratiu. No obstant això, es va assegurar que el projecte serà més petit i seguirà el pressupost que constava en el contracte inicial. “Costarà els 700.000 euros pressupostats i comptarem amb ajuts de la Diputació. No ens endeutarem”, va dir. Al mateix temps, Rovira va defensar-se de les acusacions del PSC explicant que “no només treballem amb la comissaria, sinó també amb una nova aplicació de seguretat ciutadana o les càmeres de seguretat. Ens aniria molt bé que el PSOE fes una revisió del codi penal perquè els delinqüents que detenim des de la policia local no tornin al carrer l’endemà, però això no us interessa comentar-ho”.


L’alcalde, Àlex Garrido, va afegir que han passat coses que l’equip de govern ha d’analitzar i, va dir, que “quan l’equip d’arquitectes presenti les factures es valorarà on s’ha produït l’error i quines han estat les responsabilitats”.


“Encara és més extraordinari expulsar les responsabilitats a una altra àrea i mirar cap a una altra banda”


La contra resposta de Marta Moreta va ser contundent i va criticar que Rovira donés les responsabilitats d’aquestes presumptes irregularitats als tècnics de l’Ajuntament. “Justifica que els tècnics no el van avisar de l’error, per tant, què demana? Responsabilitats als tècnics? Qui va donar l’ordre redactor per modificar el contracte original? Encara no tenim la resposta”. Moreta va assegurar que el PSC aniria fins al final per esbrinar i demostrar què ha passat en aquesta modificació del projecte de la nova comissaria de la policia local de Manlleu.


Arnau Rovira va finalitzar recalcant que faran una investigació interna i afegint que “és evident que cap dels polítics que estem aquí faria res contra la decisió o l’advertiment d’un tècnic. Ens calen els seus avisos i el seu assessorament, no soc especialista en dret administratiu”.


Maira Costa, de la CUP, va exposar que “ens sembla molt deshonest donar la responsabilitat als tècnics”, ja que “gràcies a ells s’ha aturat el projecte i la seva aprovació”.

Etiquetes:
Política Municipal