26 d'abril de 2024

El porta a porta a Manlleu, pendent d'unes al·legacions

Fins avui dia no hi ha cap ciutat de més de 20.000 habitants que utilitzi aquest servei i serà un repte el municipi

Raimon Roma 8 de juliol de 2021 a les 12:06
Sigui quina sigui la resolució d'aquesta subvenció pendent, el porta a porta es farà | elter.net

L’aturada i reorganització dels FEDER (Subvencions europees) a causa del coronavirus, que havien de servir per finançar el porta a porta a Manlleu, han fet que aquest projecte estigui aturat a l’espera d’una altra ajuda que atorga directament l’Agència de Residus de Catalunya.


La implementació del porta a porta sempre havia estat condicionada a la subvenció FEDER, que havia de rebre Manlleu, però amb la pandèmia i la destinació d’aquests fons europeus a subvencionar problemàtiques relacionades amb la Covid-19, el consistori manlleuenc no va rebre els diners i va haver de replantejar el projecte. Aquest és un sistema car i encara que no compta amb una logística i un material de cost elevat, si que ho és la mà d’obra. Tot i això, l’Agència de Residus de Catalunya, en veure que alguns d’aquests projectes que esperaven ser subvencionats per un FEDER van quedar penjats ho van gestionar d’una altra manera. “Vam tornar a presentar el projecte a l’Agència de Residus de Catalunya, que tenia unes bases que es dirigien a projectes d’innovació com els nostres”, afirmava Maite Anglada, regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Manlleu.


Després de fer aquest concurs i la selecció, la localitat de Ripollet va guanyar per molt poc per davant de Manlleu, amb gairebé un milió d’euros d’adjudicació per desenvolupar el projecte del porta a porta. El municipi manlleuenc es va quedar novament sense la subvenció i van presentar una al·legació que esperen que es pugui resoldre favorablement. Amb el canvi de Govern també hi ha hagut un relleu al capdavant de l’Agència de Residus i el procés ha anat més lent del que és habitual, però Maite Anglada afirma que “hem parlat amb el nou responsable i ens ha comunicat que està al cas de la problemàtica de Manlleu”.


“El porta a porta continua endavant, però amb un procés més lent”


La regidora Maite Anglada expressa de manera clara que, sigui quina sigui la resolució d’aquesta subvenció pendent, el porta a porta es farà. “Ja tenim el pressupost per implementar el projecte en restauració i comerç i, en el cas que no ens donin la subvenció, haurem de replantejar-nos com ho fem a particulars, que és la part més costosa”, destaca Maite Anglada.


“El pressupost total del porta a porta són 2 milions i mig d’euros anuals, aproximadament”, detalla la regidora, afegint que en el plec de condicions hi ha, per exemple, la recollida del buidatge de les papereres motoritzat perquè sigui més àgil.


Fins avui dia no hi ha cap ciutat de més de 20.000 habitants que utilitzi aquest servei i també és un repte per Manlleu. “Tenim models de ciutats europees i nosaltres hem d’anar al màxim perquè sigui un èxit”, diu Maite Anglada. A l’espera de la resolució de les al·legacions a la subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya, Anglada i el consistori miren també cap al 2030. “La nova llei de residus formularà un pagament personalitzat de la taxa de deixalles. La qüestió és saber com es pot aconseguir això, com es coneix el rebut de cada ciutadà. Això es farà amb un sistema com el porta a porta o d’identificació personal perquè sinó, és impossible saber els residus que genera una família”.

Etiquetes:
Societat