25 d'abril de 2024

La Vila amb dos escuts

En el darrer Ple Municipal es va aprovar la imatge gràfica de l'Ajuntament de Manlleu

elter.net 29 de juliol de 2021 a les 17:23
Escut amb la mà de Manlleu (1582) | elter.net

En el darrer Ple municipal del mes de juliol es va solucionar una problemàtica que Manlleu arrossegava des del 1982. Fins fa poc, la ciutat tenia dos emblemes: un escut oficial, més desconegut, i un escut pràctic, que s’utilitza en el dia a dia i que es troba en tots els documents de l’ens local.


L’any 1979, poc temps després d’haver acabat la dictadura franquista, l’Ajuntament de Manlleu va decidir tornar a utilitzar l’escut dissenyat en l’època republicana: una mà esquerrana sobre un escut heràldic amb un pergamí de fons. L’ens local va aprovar l’emblema el 1983, però la Generalitat de Catalunya no ho va fer. En el Diari Oficial es seguia descrivint l’escut de Manlleu de la següent manera: “caironat, de gules, una mà sinistra palmellada d’or. Per timbre una corona mural de vila”. Tot i això, l’Ajuntament va seguir fent servir l’escut que havien aprovat.


Per aquesta raó i des de llavors, havien coexistit els dos emblemes. El ple celebrat el passat 20 de juliol va posar fi a aquesta situació, amb l’aprovació de la memòria descriptiva que detalla la imatge gràfica de l’escut habitual. La descripció és la següent: una mà esquerra lleugerament oberta sobre un escut heràldic triangular curvilini de suport, amb les lletres Ajuntament de Manlleu. A la part inferior hi ha dos quadres caironats intercalats en dos triangles que representen la meitat de dos quadres. El codi cromàtic varia de tons gris i verd o gris i blau, segons l’Àrea de l’Ajuntament.


En els pròxims dies es passarà a la Generalitat de Catalunya perquè es publiqui al Diari Oficial.   

Escut de l'època republicana i que s'ha seguit utilitzant

Escut de l'Ajuntament de Manlleu (1950)

Etiquetes:
Cultura