25 d'abril de 2024

Breu pedregada abans de tancar el mes de juliol

El divendres passat a Manlleu la pluja va arribar vora les 20:40 h i durant una estona també va caure pedra

elter.net 31 de juliol de 2021 a les 10:21
Imatge de la pedregada que es va produir ahir vora les 20:40 h a Manlleu | elter.net

Des dels serveis meteorològics feia dies que s’advertia d’un temporal, que finalment va arribar el divendres passat vora les 20:40 h. Curta, però intensa, la precipitació va durar uns 10 minuts, però va deixar gairebé 10 l/m². A més, durant uns instants també va caure pedra, un fet que podria sembla insòlit, però que no ho és.


Tal com apunta Josep Sanglas, meteoròleg de MeteoManlleu, les pedregades més fortes acostumen a caure durant la primera meitat de l’estiu, quan hi ha més gradient tèrmica, diferència de temperatura entre el sòl i les capes més properes a l’atmosfera. Sabem que a més alçada, més fred.


A l’estiu les temperatures pugen i escalfen l’aire que es troba a prop de la superfície. Quan aquestes corrents s’escalfen, perden densitat, guanyen alçada i xoquen amb les corrents fredes. Això provoca que es condensi i es creïn les famosos tempestes d’estiu, curtes i intenses. Sanglas també explica que en aquella alçada, uns 5.500 m, la temperatura és de -15 graus, més que suficient per congelar les gotes d’aigua i donar pedregades. Per aquesta raó, no és estrany que es produeixin aquests fenòmens meteorològics en aquestes dates.


El mes de juliol d’enguany ha acabat amb un total de quatre dies de pluja, 26,8 l/m² d’aigua acumulada i una temperatura màxima que va arribar als 36,7 graus el 22 de juliol.

Etiquetes:
Societat