26 d'abril de 2024

El GDT alerta d'un nou vessament al riu Ter

L'entitat demana que es canviï el protocol d'actuació policial per poder recollir mostres jurídicament vàlides

Albert Vilella 27 d'agost de 2021 a les 14:31
Taca negra que es podia veure al riu Ter aquest passat dimecres | GDT

El Grup de Defensa del Ter va denunciar per les seves xarxes socials un nou vessament al riu Ter. Tal com explica l'entitat, el passat dimecres a les cinc de la tarda es podia veure una "enorme taca negra" al riu, a l'alçada de les cases de l'escorxador.


L'avís el van rebre a través de la Policia Local, però quan s'hi van desplaçar, l'evidència havia desaparegut. La policia va arribar al lloc dels fets, va fer fotografies i va avisar a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i al Centre d’Emergències de Catalunya. Després va alertar al GDT.


Jesús Soler, membre del GDT, explica que en abocaments puntuals, ni l’ACA ni els Agents Rurals poden arribar a temps per recollir mostres. Un cop el vessament és al riu, és arrossegat i es va diluint fins a esvair-se a la vista, impossibilitant recollir-ne mostres i analitzar-ne la composició. També es complica molt investigar-ne la procedència.


En aquesta ocasió no es van poder agafar proves. Els veïns i veïnes i la Policia Local “són els primers a detectar aquestes situacions, però han d'esperar que arribi personal autoritzat per recollir evidències” diu Marta Vilaró del GDT. Encara que l’agrupació arribés a temps, les mostres que agafaria no es podrien utilitzar en un judici per investigar els fets, només tindrien validesa legal aquelles que fossin recollides per l'ACA, el Centre d’Emergències de Catalunya o els Agents Rurals.


Per aquesta raó, el GDT creu que “és imprescindible que el protocol d’actuació de la Policia local permeti prendre mostres jurídicament vàlides i investigar en el possible l’origen de l’abocament”.


Enric Vilaregut, regidor de Serveis Territorials de l'Ajuntament de Manlleu, explica que aquest dimecres a la superfície del riu hi flotava "el que semblava hidrocarburs, oli o pintura" procedents del clavegueram. Vilaregut explica que un cop esvaït el vessament, el següent pas serà intentar trobar la substància a les parets del clavegueram o del col·lector, canonada de transport de les aigües residuals. Tot i això, creu que "serà molt difícil trobar un culpable" perquè existeixen 20 km d'infraestructura. El regidor també afegeix que el procediment a l'hora d'agafar mostres "és el que toca", però que aquest és "ineficaç i poc pràctic".


No és la primera vegada que es produeix un vessament com aquest. Per exemple, al març de l'any passat el torrent que passa per l'Arborètum es va tenyir de blau. En aquell cas es va trobar el culpable.


Des del GDT assenyalen la proximitat de les potabilitzadores de Vic i Osona sud, que prenen l’aigua del riu per tractar i distribuir als ciutadans. També asseguren que “entre tots els agents involucrats en la defensa del Ter es prendran mesures perquè aquests fets no es tornin a repetir sense conseqüències”.  

Etiquetes:
Societat