26 d'abril de 2024

Confiança al consistori per començar a construir una terminal ferroviària de mercaderies el 2024

L'Ajuntament espera rebre 8,7 milions d'euros de fons europeus per un projecte «cabdal» per a la indústria de la ciutat

Raimon Roma 28 de setembre de 2021 a les 17:10
Hi hauria demanda de transport de cereals i una segona fase prevista de transport d'altres mercaderies

Una moció presentada per l’equip de govern a l’últim ple de l’Ajuntament de Manlleu va obligar a l’oposició a posicionar-se, permetent així tornar a posar sobre la taula la que podria ser la futura estació ferroviària de mercaderies del municipi.


És un tema que fa anys que circula pel consistori manlleuenc i sembla que mai s’han trobat les vies per poder avançar en un projecte que, tal com assegura el regidor d’indústria, David Bosch, seria “cabdal” pel teixit industrial de Manlleu. “No oblidem que tindria també un impacte social a causa de totes les mercaderies que trauríem de la C-17 i, a més, es disminuiria l’impacte mediambiental i la despesa que suposa el transport per carretera de combustibles fòssils”, va recalcar el regidor de l’equip de govern. La moció va ser aprovada amb els vots a favor del PSC i el regidor no adscrit i l’abstenció de la CUP.


La solució per continuar avançant en aquest projecte dependria de rebre 8,7 dels 13.230 milions d’euros que ha de rebre, previsiblement, l’estat espanyol, provinents de fons europeus per a projectes de mobilitat sostenible. Bosch va explicar que la mobilitat sostenible no només va adreçada a les persones, sinó també al transport de mercaderies. “Ja hem fet dues fases de consultoria del projecte, analitzant que hi hauria demanda de transport de cereals a la nostra ciutat i una segona fase prevista pel transport d’altres mercaderies en contenidors”, recalcava el de JxCat.


David Bosch assegurava que, a més, l’impacte ambiental del projecte reduiria entre 1,2 i vuit vegades l’emissió de gasos d’efecte hivernacle i permetria crear 40 llocs de treball en la fase de construcció. “Es tracta d’una operació que seria cabdal per la ciutat, es convertiria en un nus logístic i amb un transport sostenible com és el ferrocarril”. Si arriben els 8,7 milions d’euros dels fons europeus, es podria començar a construir el 2024.


El PSC dona un suport rotund i la CUP posa el focus en el desdoblament de la R3


La moció proposada per l’equip de govern va servir perquè l’oposició es pronunciés obertament sobre la futura estació de mercaderies a Manlleu. No va tenir dubtes a l’hora d’expressar la seva conformitat el PSC, que va destacar que es planteja una estructura “ben dimensionada i integrada a l’espai” i es generaria una “reducció del transport per carretera, un benefici de tipus ecològic que s’ha de tenir molt en compte”. El socialista Toni Poyato va acabar assegurant que es tracta “d’un punt d’atracció logístic molt important per a la comarca i que cal aprofitar”.


La CUP es va abstenir en aquesta moció sobretot, posant el focus d’atenció a la imperiosa necessitat de desdoblar l’R3. “La nostra proposta tindria un sentit més integral, desdoblant la línia 3 de rodalies perquè pugui assumir el trànsit de persones i, posteriorment, el de mercaderies”. La cupaire Maire Costa també va expressar els seus dubtes quant als interessos de l’actualitat i els que puguin haver-hi el 2024. “L’estació de mercaderies podria quedar desfasada, els interessos de quan estigui construïda podrien no ser els mateixos de qui ara la demanen”, va dir, afegint que “abans de començar a fer certes coses cal definir quin és el model econòmic de futur que volem”.

Etiquetes:
Economia i empresa