27 d'abril de 2024

Més recursos per a prevenir i tractar la salut mental

S'incorporen referents de benestar emocional als equips d'atenció primària de Manlleu, Manresa i Vilanova del Camí

elter.net 17 d'octubre de 2021 a les 10:58
Una de les principals prioritats del Departament de Salut és l'abordatge dels problemes de salut mental | elter.net

Manlleu serà dels primers municipis de la Regió Sanitària de la Catalunya Central que incorporarà un referent de benestar emocional a l’atenció primària, juntament amb Manresa i Vilanova del Camí, a partir d’aquest mes d’octubre.


Abans d’acabar l’any, s’afegirà aquesta figura a 10 equips més: Manresa, Sant Vicenç de Castellet, Cardona, Vic Sud, Piera, Montbui, Igualada i Alt i Baix Berguedà. Una de les principals prioritats del Departament de Salut és l’abordatge dels problemes de salut mental derivats de la pandèmia. Per aquesta raó, l’òrgan administratiu ha anunciat la posta en marxa de nous programes per treballar tant la prevenció comunitària com l’actuació directa en joves i adolescents. El primer és la incorporació dels referents de benestar social a l’atenció primària i el segon anirà enfocat als trastorns de joves i adolescents a través de l’atenció personalitzada.


El referent de benestar social és un professional sanitari que desenvoluparà tasques de promoció i prevenció en salut emocional i detecció de factors de risc elevat per a patiment mental. Aquesta persona no tindrà una població assignada, sinó que realitzarà a seva funció a nivell comunitari i poblacional. Imma Cervós, gerent de la RSCC, explica que “el desplegament d’aquest programa suposarà un impuls a l’atenció comunitària per part dels equips d’atenció primària. Treballar en prevenció ens permetrà evitar complicacions en salut mental en el futur”.


Un equip guia format per professionals d’Althaia i adreçat a adolescents i joves


També s’estableix a la Catalunya Central i a la Cerdanya un equip guia, a càrrec de professionals d'Althaia, que donaran cobertura als casos amb més complexitat. Aquesta actuació va dirigida a adolescents i joves amb trastorns de salut mental i addiccions amb conducta disruptiva i impacte social. L'equip compta amb professionals de psiquiatria, psicologia, treball social, educador social, infermeria de salut mental i administració.


Aquests professionals faran intervencions de crisi a domicili o en punts de referència de joves en situació de crisi psicopatològica, que no estan vinculats o no estan totalment atesos als dispositius convencionals. L’objectiu és atendre’ls de manera intensiva i tornar-los a vincular als equips de seguiment del seu territori i a la seva comunitat.


Codi Risc Suïcidi, una eina per a monitorar persones amb conductes suïcides


Aquestes actuacions complementen els projectes en salut mental que s'han desenvolupat en els darrers anys. El Codi risc Suïcidi, una eina que permet el monitoratge i el seguiment de les persones amb conductes suïcides, ja està plenament desplegat.


A la Catalunya Central hi ha hagut 606 casos d’episodis de conducta suïcida, dels quals 470 han estat episodis amb un risc molt alt. En aquest sentit, el Departament de Salut també ha iniciat el desplegament del Pla de Prevenció del Suïcidi, que pretén potenciar accions de prevenció del suïcidi en centres educatius i l’atenció a supervivents. També, al servei d'atenció no presencial a través del 061 Salut Respon.

Etiquetes:
Societat