24 d'abril de 2024

La Policia Local presenta un pla per fer front a l'augment de delinqüència i inseguretat a Manlleu

Els agents tenen identificats els individus que actuen impunement: una vintena de joves que «no tenen respecte» per res

Raimon Roma 21 d'octubre de 2021 a les 12:22
La presentació del pla de seguretat es va fer aquest dimecres al vespre

Arran de la manifestació davant l’Ajuntament del passat dissabte i de l’augment de sensació d’inseguretat que es respira a Manlleu les últimes setmanes, l’alcalde, Àlex Garrido, el regidor de seguretat ciutadana, Arnau Rovira i el sergent de la Policia Local, Moisès Gimeno, van explicar els plans immediats del servei amb un projecte titulat “Manlleu: Ciutat segura”.


La consigna al consistori és clara: evidencien la problemàtica, asseguren tenir identificats el grup que comet delictes gairebé diàriament i denuncien que el problema es troba en les lleis i el sistema judicial. L’alcalde, Àlex Garrido, va afirmar que és una preocupació que fa temps que tenen “sobre la taula” i que estan treballant per “posar-hi remei dins les nostres possibilitats”. “És un tema recurrent en les trobades entre alcaldes. La problemàtica és generalitzada, però nosaltres hem de buscar solucions per la nostra ciutat”, va recalcar el batlle. Dissabte a la tarda, davant l’Ajuntament, desenes de manlleuencs i manlleuenques es van manifestar per reclamar major seguretat. Una de les principals raons de queixa no només de la ciutadania, sinó també de la política i la policia municipal és la impunitat amb què es cometien els delictes. El sergent de la Policia Local de Manlleu, Moisès Gimeno, explica que un individu de la ciutat –el que va atracar la farmàcia amb un ganivet i un bar amb una pistola amb aire comprimit ara fa uns dies- va estar detingut fins a tres vegades en una sola setmana. El motiu? La llei el deixava lliure i tornava a delinquir “sense mostrar cap mena de respecte per l’autoritat política, policial i judicial”.


El nucli de delinqüència a Manlleu se centra en un grup de 20 persones, coneguts i controlats per les autoritats


L’alcalde ja ha recalcat més d’una vegada que coneixen perfectament qui son el grup de joves que comet la gran majoria d’actes delictius a Manlleu, des d’atracaments a negocis fins a furts a domicilis particulars. Es tracta d’un grup d’unes 20 persones, amb un nucli dur de 6 o 7 nois molt joves i que estan identificats i fins i tot controlats per la Policia Local. A més, Garrido va explicar que aquestes persones van començar a delinquir molt joves, amb 12 o 13 anys, i aleshores es dedicaven a trencar vidres de cotxes i ara a entrar a domicilis particulars, quelcom que genera “por i frustració” per la sensació “d’impunitat” amb què operen. Molts d’aquests joves han estat detinguts desenes de vegades i, com a màxim, en 48 hores, han tornat a estar posats en llibertat.


“El sistema judicial no funciona, no ajuda i les lleis no afavoreixen al fet que podem revertir la situació”, subratllava Àlex Garrido. El batlle afirma que, a més, actuen sota el lema “soc impune” i això els dona més força. Garrido destacava també que el més complicat serà combatrà a peu de carrer aquesta situació, perquè en el seu entorn aquests individus son tractats fins i tot com a “referents i, fins i tot, herois”.


Més Mossos d’Esquadra a Manlleu


Fa anys que l’equip de govern reclama una major presència de Mossos a Manlleu, l’autoritat que “té la competència sobre seguretat ciutadana a Catalunya”, destacava Garrido, afegint que aquest pròxim mes de novembre faran una reunió amb Interior per demanar de manera urgent una major col·laboració entre Mossos i Policia Local.


Les tres línies del sistema de seguretat a Manlleu


El regidor de seguretat ciutadana, Arnau Rovira i el sergent de la Policia Local, Moisès Gimeno, van explicar quines seran les principals línies d’actuació que se seguiran a curt i mitjà termini.


1. Aplicació de seguretat “M7 Security Citizen”


Aquesta aplicació transversal –es podria aplicar en projectes d’altres regidories- permet, entre d’altres, utilitzar un botó d’emergència, localitzar una persona gran que s’ha perdut, comunicar incidències o alertes de violència de gènere.


2. Sistema de vídeovigilància intel·ligent


En la presentació d’aquest dimarts es va presentar el plànol de càmeres que s’instal·laran al barri de l’Erm. Aquestes estaran instal·lades a la zona pròxima del Mercat Municipal i de la rotonda entre l’Avinguda de Roma i el Passeig de Sant Joan. Es tracta de càmeres anti vandàliques, instal·lades a deu metres d’alçada i blindades, per evitar manipulacions o danys. Es preveu que entrin en funcionament a finals d’any o principis del 2022. Aquestes càmeres permetran seguir el rastre d’una persona i fer-ne un seguiment en 360 graus.


3. Unitat de Suport Especial de Reacció i Prevenció


Rovira va explicar que, juntament amb altres àrees de l’Ajuntament com recursos humans, estan estudiant la possibilitat de tenir aquesta unitat especial. Això faria més sensació de seguretat a la ciutadania i suposaria un gir per la manera de fer de la Policia Local de Manlleu, amb més efectius per resoldre aquest tipus de fets.

Etiquetes:
Societat