26 d'abril de 2024

El ple aprova una pujada d'impostos pel 2022

L'IBI augmenta un 4,8% i la recollida de residus, 7 euros a l'any; Manlleu pren la decisió apostant per reptes de futur

Raimon Roma 28 d'octubre de 2021 a les 11:08
Les modificacions d'ordenances fiscals es van aprovar al ple d'aquest mes d'octubre | elter.net

Durant el ple del mes d’octubre de l’Ajuntament de Manlleu, celebrat el passat dimarts, es van aprovar un seguit de modificacions d’ordenances fiscals pel 2022, en part, a causa de la situació econòmica que viu l’Ajuntament i per poder continuar millorant en els serveis públics i apostant per reptes de futur vinculats, per exemple, en l’àmbit social, de seguretat ciutadana o d’educació.


El regidor de serveis econòmics, Eduard Robles, explicava a Ràdio Manlleu que han plantejat aprofundir en l’àmbit fiscal i pujar els tributs per tal “que no afecti de de manera considerable a la ciutadania”, apostant per poder seguir donant serveis públics adequats i de nivell a tots els manlleuencs i les manlleuenques. Un dels tributs que pujarà el 2022 és l’Impost sobre els Béns Immobles (IBI). Hi ha aprovats dos tipus d’impositius: el general, que augmentarà un 4,8% i és el que afecta la majoria de valors cadastrals de Manlleu (habitatges, comerços i empreses). Aquest rebut augmentarà una mitjana de 19 euros a l’any. D’altra banda, l’impositiu de caràcter especial (valors cadastrals més alts), pujarà un 4,5%. El regidor Eduard Robles destacava que altres municipis com Tona, Ripoll o Torelló tenen un impost sobre l’IBI més elevat i va desmentir que a Manlleu es paguin més impostos que a altres municipis de característiques similars. “Sí que Manlleu es paguen molts impostos, en som conscients, però hem de ser responsables i conscients de la realitat a Manlleu, de la gran quantitat de serveis públics que tenim i de la seva qualitat”, va recalcar.


L’altra modificació d’ordenança fiscal a destacar està relacionada amb la recollida de residus. Robles va exposar que en els últims 10 anys, els costos del tractament de residus ha augmentat un 104%. Durant aquesta dècada gairebé no s’han tocat els tributs i a causa d’això “el servei de neteja és molt deficitari per l’Ajuntament”. El regidor destacava que es congelarà la taxa que el 2019 es va pujar, de manera considerable, principalment al sector de la restauració i ara s’augmentarà al sector residencial. En concret, es passarà de pagar 135 euros anuals a pagar-ne 142, un augment de 7 euros per habitatge. El cost diari de la recollida de residus serà de 38 cèntims, que permetrà la recollida del residu, el tractament i donar-li una nova utilitat. A més, Eduard Robles subratlla que amb el porta a porta i la bona gestió dels residus, els costos per portar-los a l’abocador ben reciclats aniran a la baixa.


Al ple de dimarts es van modificar altres ordenances fiscals com les taxes d’estacionament de vehicles de tracció mecànica a les vies públiques municipals, l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres o l’impost sobre activitats econòmiques.

Etiquetes:
Economia i empresa