25 d'abril de 2024

El Govern anuncia una línia de crèdits de 10 MEUR per ajudar a sobreviure unes 300 explotacions de llet

Fixarà un índex de referència sobre els costos reals de producció i crearà l'Institut Català de la Llet

ACN 10 de desembre de 2021 a les 14:34
La consellera Jordà a l'exterior de la Cooperativa Plana de Vic | ACN

En 10 anys, a Catalunya han desaparegut gairebé la meitat d'explotacions ramaderes de llet i ara no s'arriba ni al mig miler. La situació del sector és crítica pels baixos preus i l'escalada del cost de les matèries primeres.


Per ajudar el sector, la consellera d'Alimentació, Teresa Jordà, ha anunciat aquest divendres la creació d'una línia d'ajuts de 10 MEUR. Les subvencions, que aniran dels 15.000 als 50.000 euros per explotació, no tindran interessos per als ramaders perquè serà el Govern qui els assumirà. Es calcula que, amb aquesta mesura, es podran ajudar unes 300 explotacions de les 490 que encara subsisteixen.


Per altra banda, el Govern també impulsarà la creació d'un índex de referència relatiu als costos de producció de la llet a tenir en compte en els contractes de compravenda de la llet. Aquest índex estarà vinculat al Codi de Bones Pràctiques Comercials al llarg de la cadena alimentària de Catalunya (CBPC) com a eina de pressió. L'adopció d'aquest índex, calculat a partir de la nova metodologia de càlcul de costos treballada per l'Observatori de la Llet des de 2017, suposaria un "pas endavant per garantir un preu just per als productors de llet" explica la consellera.


Segons dades del Departament en una simulació de costos, aquest mes d’agost el preu real percebut pels ramaders va ser de 33,42 cèntims el litre, mentre que el mínim perquè el litre de llet sigui rendible se situaria en 37,41 cèntims per litre.


El Govern també ha anunciat la creació, a principis del 2022, de l'Institut Català de la Llet i els Productes Làctics, que té com a objectiu principal posar en valor la llet i els productes làctics com a aliments saludables i sostenibles des d’un vessant més científic i promoure’n així el consum.


L'Institut esdevindrà una institució de referència per donar a conèixer les propietats i els beneficis del consum de la llet i els productes làctics i enaltir la qualitat de la llet produïda a Catalunya. Estarà liderat pel sector mateix, amb l’impuls inicial econòmic del Departament, i treballarà en àmbits com el de la nutrició, la salut o la sostenibilitat. Hi seran representades totes les baules de la cadena: producció, distribució i comercialització.

Etiquetes:
Economia i empresa