26 d'abril de 2024

Acord entre Ajuntament i Ministeri d'Interior per l'antiga caserna de la Guàrdia Civil després de 20 anys de bloqueig

S'ha tancat un pacte per enderrocar l'edifici i repartir els terrenys per usos privats i equipaments públics

Raimon Roma 26 de gener de 2022 a les 11:12
L'acord està pendent de l'aprovació definitiva del POUM

Després de gairebé 20 anys de bloqueig institucional, amb mesos i mesos de negociacions entre diversos equips de govern i colors polítics, finalment l’Ajuntament de Manlleu i el Ministeri d’Interior del govern espanyol han arribat a un acord pels terrenys de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil situada al Torrent de la Borina.


Al ple d’aquest dimarts s’aprovava aquest acord, un motiu de “gran satisfacció”, com explicaven des d’ERC i PSC, artífexs principals del pacte. Després que una sentència judicial que bloquejava la situació –i que l’ha anat dilatant amb el pas del temps- que demanava 320.000 euros a l’Ajuntament per adquirir un edifici que s’ha d’enderrocar, finalment, s’ha formalitzat un acord el qual l’Estat accepta cedir gratuïtament una part dels terrenys al consistori manlleuenc, concretament d’uns 614 metres quadrats, per a poder-hi fer equipaments públics. “Hi havia un bloqueig tècnic per part d’Hisenda i això ha provocat que el conflicte s’anés allargant amb el pas del temps”, afirmava aquest dimarts l’alcalde, Àlex Garrido, que afegia que “afortunadament, en la represa de diàleg amb el govern espanyol actual la situació s’ha desbloquejat i l’Ajuntament no haurà d’invertir diners per la recuperació de l’espai”.


L’altra part dels terrenys de l’antiga caserna, de 2.352 metres quadrats, quedaran per ús residencial lliure, turístic, comercial, de restauració o serveis, entre d’altres. Aquest acord implica l’enderroc de l’edifici, que anirà a càrrec del ministeri i es farà efectiu en el moment de l’aprovació definitiva del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Es preveu que el pròxim mes se signi definitivament l’acord entre Interior i Ajuntament a Madrid, abans que es pugui començar a enderrocar l’antiga caserna de la Guàrdia Civil després de 20 anys sense arribar a bon port pel futur d’aquests terrenys.


El paper del PSC, clau en la negociació


L’alcalde de Manlleu ha expressat diverses vegades que el paper del Partit Socialista de Manlleu ha estat clau perquè es pugui arribar a aquest acord amb el govern estatal. “És de rebut agrair la col·laboració del PSC de Manlleu en la resolució final d’aquest litigi”, afirmava Àlex Garrido. La portaveu socialista, Marta Moreta, va participar en les últimes reunions i van fer “força conjuntament” per “arribar a un gran acord per la ciutat.


Per la seva banda, Marta Moreta també va mostrar públicament la seva gran satisfacció i durant el ple d’aquest dimarts va fer una mica d’història sobre el procés i les seves etapes. “És una victòria per Manlleu”, va dir rotundament. A més, va oferir una vegada més el suport del PSC a treballar conjuntament pel futur d’aquests terrenys i per construir un nou projecte per a la ciutat. No obstant això, Moreta va afirmar que el seu partit tenia “dubtes” sobre l’aprovació del POUM. “És probable que el POUM no estigui aprovat en acabar aquest mandat i ja farà 8 anys sense tenir-lo llest”, va concloure.


Finalment, Albert Generó, de la CUP, va fer una reflexió sobre l’estructura institucional i administrativa, principalment l’estatal, la qual, va dir, “està dissenyada perquè els municipis estiguem lligats de mans i no puguem fer certes polítiques, i així s’ha vist amb el tema de la caserna”. Els cupaires, que es van abstenir, van subratllar que entenen la posició de l’equip de govern i van defensar la seva posició i el seu vot a causa del “lamentable paper que juga l’estat” en situacions com aquesta.

Etiquetes:
Política Municipal