24 d'abril de 2024

Identificades quatre de les tretze persones trobades a la fossa comuna de Gurb

El Govern espera que la Llei de fosses estigui aprovada abans de l'estiu.

El Ter 20 de febrer de 2009 a les 18:14
Aquest divendres s´han presentat els resultats de l´exhumació de la fossa comuna de Gurb
Aquest matí s’han presentat a Barcelona els resultats dels primers treballs realitzats a la fossa comuna de Gurb. Un equip d'investigadors coordinats per la UAB han identificat els quatre soldats de Gavà al Baix Llobregat desapareguts l'any 1939 entre les restes exhumades de la fossa comuna de Gurb, on es van trobar tretze persones enterrades.

Es tracta de les restes de Joan Solé, Gabriel Ivern, Antoni Olivella i Josep Roig. Antònia Soler i Montserrat Martínez, filla i néta de Joan Soler, un dels soldats identificats, s'han mostrat molt satisfetes pel resultat de la investigació.

L'exhumació i els treballs d'identificació de la fossa de Gurb han servit a la Generalitat per elaborar les bases d'un protocol per definir les futures actuacions en aplicació de la Llei de fosses, en aquests moments en tràmit parlamentari. El Govern espera que estigui aprovada abans de l'estiu.

La directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat, Maria Jesús Bono, ha explicat que la Generalitat ha rebut unes quinze sol•licituds per part tant de familiars com d'ajuntaments per fer actuacions a fosses, tot i que no ha concretat on. Bono sí ha explicat que majoritàriament es demana dignificació de la zona i fer recerca, i no exhumar les fosses.

Una altra de les conclusions de la investigació ha estat que les tretze persones que hi estaven enterrades haurien mort en un context de batalla, donat que els cossos tenen diversos trets a diferents parts del lloc, i des de direccions diferents. En els treballs d'exhumació, que es van fer el passat de juny, es van trobar les restes de 13 persones i diversos objectes, com ara bales, botes i culleres, que també s'han analitzat. També es va trobar una ampolla de vidre amb un missatge a l'interior que parla sobre l'enterrament dels soldats.
Etiquetes:
Societat