26 d'abril de 2024

Manlleu posa en marxa una unitat canina de policia per reduir la percepció d'inseguretat

L'Eir és un gos que dona suport marcant amb l'olfacte a persones que portin a sobre drogues com el cànnabis o la cocaïna

Raimon Roma 11 de maig de 2022 a les 12:38
Aquest dimarts l'Eir va fer una demostració policial | JM Costa

Un malinois belga mascle de tres anys, l’Eir, és un dels nous membres de la Policia Local de Manlleu. El gos donarà suport a les patrulles policials de la ciutat responent a una demanda ciutadana per a la prevenció de l’incivisme i els fets delictius contra la salut pública.


Aquest dimarts a la tarda, l’Eir va fer una demostració de com actua davant individus que portin a sobre principalment drogues com el cànnabis o la cocaïna. Els marca amb l’olor de manera no invasiva i alerta a l’agent que la persona en qüestió porta substàncies que, amb el seu consum, poden portar-lo a realitzar danys materials o a altres persones o actes incívics. “La idea que tenim és crear una nova especialitat dins del mateix cos per donar resposta a la ciutadania en clau de seguretat”, afirmava el regidor Arnau Rovira. L’Eir, que de moment està amb un contracte de lloguer, forma part d’una prova pilot que s’allargarà durant un any, aproximadament, i que conclourà amb la incorporació definitiva d’un caní especialitzat a la Policia Local de Manlleu.


Una persona de dins el mateix cos és la que exercirà de guia caní mentre es desenvolupa aquesta prova pilot. “És el primer pas per la creació d’una unitat d’emergència en resposta a l’incivisme i la inseguretat”, recalcava Rovira, afegint que en només dos dies que ha patrullat, s’han imposat 22 sancions. “La funció del gos no és recaptar diners, sinó prevenir”, va afegir. Amb aquesta nova incorporació se segueix amb el pla policial anunciat fa mesos. Primer, amb la instal·lació de càmeres de videovigilància; tot seguit, l’aplicació de seguretat que està a punt de posar-se en marxa i ara, la unitat canina.


El sergent de la Policia Local de Manlleu, Moisès Gimeno, va explicar que el gos és una eina més de suport per la patrulla i que principalment detecta, de manera no invasiva, les substàncies estupefaents més habituals com el cànnabis o la cocaïna. “Marca aquestes drogues perquè després l’agent actuï en conseqüència”, va dir Gimeno. El cos policial informa que l’Eir patrullarà principalment on pugui haver-hi “més concentració de joves” per prevenir que el consum de drogues es converteixi en danys o incivisme. “Es tracta d’un control preventiu, el gos ajudarà a dissuadir aquestes concentracions”, va subratllar el sergent.

Etiquetes:
Societat