26 d'abril de 2024

Osona depèn de les pluges de maig i juny per rebaixar l'índex de risc d'incendi

Els experts alerten que l'aigua que ha caigut les darreres setmanes pot donar una falsa sensació de tranquil·litat

ACN 17 de maig de 2022 a les 12:30
Vista general d'una finca de Muntanyola on s'ha fet la gestió forestal | ACN

Osona pateix sequera per segon any consecutiu. Després d'un 2020 plujós i un 2021 sec, la manca de pluges del 2022 situen les comarques centrals en la posició més alta de risc d'incendi de tot el país.


El cap del Servei de Prevenció d'incendis Forestals del Departament d'Acció Climàtica, Xavier Castro, avisa que les pluges que puguin caure els mesos de maig i juny faran decantar la balança. En aquest sentit, apunta que l'aigua que ha caigut les darreres setmanes, especialment al març, pot donar una falsa sensació de tranquil·litat. Per evitar que un eventual incendi pugui agafar virulència, el Departament aposta per la gestió dels boscos, com ara l'obertura de pistes, o el foment de les pastures per netejar el sotabosc. Entre els treballs, es prioritza el disseny de zones segures perquè els mitjans d'extinció, en cas d'incendi, puguin passar.


Amb el canvi climàtic i la manca de pluges, un dels exemplars que més s'estén per tot Osona, el pi roig, s'està morint. En aquest sentit, la gestió forestal va molt encaminada a apostar pels arbres que presenten un estat sanitari més bo i talar aquells que s'estan morint. Aquest tipus d'esclarides també beneficien els arbres que es mantenen a la zona, perquè tenen més llum, més oxigen i creixen més forts.


Malgrat sigui una dada que no es coneix massa, Osona té un 73% de superfície forestal, una mica per sobre la mitjana catalana, i a més és la segona comarca de la regió amb més habitants, 160.000. Per tant, és important la gestió que es pugui fer des del Servei de Prevenció d'incendis Forestals.

Etiquetes:
Societat