26 d'abril de 2024

Primeres inspeccions amb capacitat de sanció per comprovar que no es paga per sota de cost al sector lleter

Alguns ramaders veuen els controls amb escepticisme i esperen que les penalitzacions serveixin per compensar les pèrdues

ACN 23 de maig de 2022 a les 10:15
Alguns ramaders veuen els controls amb escepticisme | ACN

El litre de llet a la Cooperativa Plana de Vic s'està pagant entre 44 i 44,5 cèntims de mitjana. Els costos de producció, en canvi, se situen de mitjana un o dos cèntims per sobre.


La diferència és freqüent al sector i molts ramaders es veuen obligats a recórrer a una solució dràstica: matar vaques per pagar les factures. Per detectar situacions d'abús i comprovar que no es paga per sota de cost, la darrera modificació de la Llei de la cadena alimentària permet imposar sancions de fins a 100.000 euros. En les últimes setmanes, el Departament d'Acció Climàtica ja ha començat la primera onada d'inspeccions. Alguns ramaders, però, veuen els controls amb escepticisme i esperen que les penalitzacions serveixin per compensar-los les pèrdues.


La novetat és el fet que ara les inspeccions tenen poder sancionador. En el cas d'un operador que no pagui almenys el preu de cost, una infracció denominada greu, es podria enfrontar a multes de fins a 3.000 euros. La reiteració en aquests incompliments podria conduir a multes de fins a 100.000 euros. La cap del servei d'Indústries i Comercialització Agroalimentàries del Departament d'Acció Climàtica, Isabel Gomar, explica que malgrat que no és l'objectiu, "la sanció acaba sent una pressió per actuar d'acord amb la norma". Les inspeccions també pretenen ser "com una taca d'oli" amb incidència als altres actors de la cadena. Així mateix, s’ha començat a comprovar que el cost efectiu de producció de cada productor és un dels factors que es tenen en compte en la negociació de l’oferta i en el contracte. Gomar explica que cadascun dels controls efectuats implica la revisió de totes les relacions contractuals del productor fins arribar al consumidor. De moment el Departament ha prioritzat el sector lacti, però també s'estan fent inspeccions al sector de vi i els cítrics, especialment en la baula productora.


Des de la Cooperativa Plana de Vic, el director general, Dani Bassas, posa en valor les noves inspeccions. "És una bona mesura perquè força que els operadors almenys ens donin uns contractes a un preu just per la llet", explica. De fet, segons Bassas, en alguns casos es donava la paradoxa que no hi havia ni un contracte sobre la taula. El director general de la Cooperativa Plana de Vic explica que en el darrer any han guanyen uns 12 cèntims més per litre, però alerta que això no significa que ells cobrin més, sinó que el cost total per la crisi de matèries primeres i la crisi energètica ha fet que el preu pugés.


Davant aquest escenari, i en un context de manca de llet a nivell global, han decidit obrir fronteres i començar a exportar la llet. En concret una part de la seva producció l'estan venent a Itàlia, on la paguen a 47 i 48 cèntims, per sobre del preu que cobren a Catalunya.

Etiquetes:
Societat