26 d'abril de 2024

L'artista Daniel Muñoz dissenya i executa el nou moral ubicat al passeig del Ter de Manlleu

La creació s'emmarca en la proposta cultural "Osona Artimur" impulsada pel Consell Comarcal d'Osona

ACN 15 d'octubre de 2022 a les 11:54
Muñoz ha treballat amb usuaris de l'associació de persones amb problemes de salut mental Osonament | ACN

'Osona Artimur' és la nova proposta cultural que ha impulsat el Consell Comarcal d'Osona a través d'Osona Turisme amb l'objectiu de revitalitzar culturalment cinc municipis de la comarca. En concret, un total de 19 artistes -tant de Catalunya com també de la resta de l'Estat i internacionals- han ideat gairebé una vintena de murals que s'instal·laran en carrers i murs d'aquests municipis.


La temàtica de les creacions segueix la identitat i singularitat de cada poble: la forja en el cas d'Alpens; el riu Ter a Manlleu; les festes de Sant Joan i els Elois a Prats de Lluçanès; l'entorn natural a Sant Bartomeu del Grau; i la terrissa, les caramelles i el modernisme a Sant Julià de Vilatorta.


Els artistes s'han seleccionat a través d'una convocatòria pública i s'encarregaran de donar vida als espais grisos on hi predomina el ciment i donar-los de llum i color. En total, el projecte compta amb 19 artistes procedents de Catalunya, Galícia, França, Alemanya, Itàlia o el Regne Unit. A banda dels murals, també realitzaran instal·lacions artístiques amb escultures de petit format i, a cada municipi, comptaran amb la col·laboració d'un col·lectiu diferent.


El conseller de Turisme del Consell Comarcal d'Osona, Àlex Montanyà, creu que el projecte 'Artimur' és un exemple de "transversalitat i territorialitat" i destaca que té per objectiu que "qualsevol visitant o veí pugui passejar per la cultura que tenim en aquests cinc municipis". Montanyà reivindica propostes com aquestes, ja que "ens trobem en un moment en què els museus han de ser a l'aire lliure" i creu que persones de qualsevol edat "s'hi podran sentir identificades".


La implicació d'Osonament en un dels murals de Manlleu


En Daniel Muñoz és un dels 19 artistes que participen en la primera convocatòria del projecte 'Artimur' i, en el seu cas, s'encarrega de dissenyar i executar un dels murals que anirà ubicat al passeig del Ter de Manlleu. Per a desenvolupar el seu projecte, Muñoz ha treballat amb usuaris de l'associació de persones amb problemes de salut mental Osonament. D'aquesta manera, l'artista ha plasmat en el seu mural -que representa el riu Ter- les idees que li han aportat tres usuaris de l'entitat. "En les meves obres hi ha una intenció clara de trencar amb la línia elitista de l'art i apropar-la a la cultura popular", exposa Muñoz.


Per exemple, en el mural de Muñoz hi apareix una barca inspirada en el segle XIX. Precisament, aquesta és l'aportació que ha fet Núria Bayot, usuària d'Osonament. La Núria relata que, cada cop que va a passejar per l'embarcador del Ter, pensa en com havia de ser aquest riu durant el segle XIX. "Les dones en aquella època portaven vestits llargs i anaven amb barrets i jaquetes perquè devia fer més fred... i sempre em pregunto: Com s'ho devien fer per pujar a les barques amb aquells vestits tan llargs?", explica Bayot.


De la seva banda, Susanna Montalban, psicòloga de l'entitat, creu que la proposta és molt interessant, tant per la seva vessant artística com també per la participació comunitària. Montalban explica que l'art és "un bon vehicle per treballar les emocions i els sentiments" i, a més, considera molt interessant que els usuaris d'Osonament puguin deixar la seva empremta en un lloc tan característic com és el passeig del riu Ter.

Etiquetes:
Cultura