26 d'abril de 2024

El pressupost municipal del 2023 s'aprova amb una pujada del 10% per l'encariment de costos i la crisi socioeconòmica

Només en factures dels serveis públics, l'Ajuntament preveu pagar més de mig milió d'euros que el 2022

Raimon Roma 30 de novembre de 2022 a les 09:58
Amb els vots de a favor de l'equip de govern, el pressupost 2023 va quedar aprovat | elter.net

L’equip de govern de l’Ajuntament de Manlleu va aprovar aquest dimarts el pressupost municipal pel 2023, que puja un 10%, principalment, amb motiu de l’augment general de costos i el context de crisi socioeconòmica global que pateixen totes les administracions públiques.


“L’augment de costos, a mitjà termini, serà difícilment assumible per una administració local com la nostra”, explicava el regidor de Serveis Econòmics, Eduard Robles, durant la seva exposició. I és que hi ha dues xifres que detallen clarament el que està passant no només a Manlleu, sinó en tots els ajuntaments del país, però també a les empreses privades i en el global de la ciutadania. El consistori preveu pagar 215.000 euros més en factura elèctrica que aquest 2022 i 254.000 euros més en les factures del gas. Aquesta “enorme” pujada de costos dels serveis públics, juntament amb l’”enorme”, paraules textuals del regidor, despesa corrent en capítol 1 (salaris dels treballadors públics), ocupen el 78% del pressupost municipal.


El ple extraordinari d’aquest dimarts va aprovar aquest pressupost que va comptar amb els vots a favor de l’equip de govern i els dos regidors no adscrits, l’abstenció de la CUP i el vot en contra del PSC. Eduard Robles va explicar que es tracta d’un pressupost “molt volàtil” i que ben segur “s’haurà de modificar” a mesura que avanci el 2023. El consistori preveu 25,5 MEUR d’ingressos, més 2,1 MEUR en inversions, capítol el qual no hi apareix la partida d’1,6 MEUR de la nova comissaria, perquè s’agafarà d’una existent d’aquest 2022.


La pujada de l’Euribor i el deute, un altre llastre


El pressupost del 2023 també estarà condicionat per l’endeutament i la pujada de l’Euribor, que afecta la “bona tresoreria” que té el consistori manlleuenc. Eduard Robles explicava que els interessos bancaris poden pujar fins a un 275%, passant de 30.000 euros a 115.000 euros aproximadament. A més, a causa dels efectes de la pandèmia del coronavirus, l’Ajuntament té un endeutament més gran que dos anys enrere. No obstant això, el regidor va afirmar que, en cas que s’hagin de fer inversions necessàries i estratègiques, encara hi ha marge per endeutar-se una mica més.


L’oposició, molesta perquè el pressupost no s’ha compartit a temps


Robles començava i finalitzava la seva intervenció lamentant i demanant disculpes a l’oposició per presentar el pressupost més tard del que voldria a la resta de partits. Aquests, durant les seves intervencions, van lamentar el poc marge de maniobra que van tenir per replicar alguns dels conceptes, però, sobretot, per no haver pogut fer noves aportacions al document aprovat.


Albert Generó, de la CUP, va explicar que “no hem tingut temps de millorar el pressupost i qui en surt perjudicat és Manlleu”. “La població tampoc ha tingut coneixement de les línies principals del pressupost fins avui”, va afegir, exclamant que “ens omplim la boca de transparència, però sempre ‘a posteriori’, és a dir, primer es fa i després s’explica”. Des de la CUP, que es van abstenir, van reclamar més inversions en jovent i en habitatge.


D’altra banda, Toni Poyato, del PSC, va començar la seva intervenció remarcant la “descontrolada despesa” en matèria d’escombraries. “És un sistema que està hipotecant el futur econòmic de l’Ajuntament i que no ha estat consensuat amb la resta de grups. Quan s’acabin les subvencions, serà insostenible sense anar en depriment d’altres partides, i això perjudicarà la població”, va dir. Els socialistes van votar en contra del pressupost, trobant a faltar partides en matèria d’habitatge, lloguer social o en un pla d’inversions en promoció de ciutat, afegint que “no hi ha un projecte definit”. En aquest sentit, Poyato va dir que no troben raonable invertir 136.000 euros en els Reis i el Nadal, i només 10.000 en dinamització empresarial i industrial.

Etiquetes:
Política Municipal