26 d'abril de 2024

Un 20% de les dejeccions ramaderes del país ja s'estan fent servir per crear fertilitzants de proximitat

El projecte europeu Life Agriclose ha permès desenvolupar la tecnologia i la maquinària necessàries

ACN 30 de novembre de 2022 a les 16:09
Entre les estratègies hi ha l'ús de purins en la fertilització de camps de fruita dolça | ACN/Salvador Miret

Adaptar l'ús dels purins en la fertilització de camps de fruita dolça a Catalunya és una de les estratègies que s'ha implantat a partir del projecte europeu Life Agriclose.


Durant quatre anys, s'ha estudiat i posat en pràctica una quinzena d'estratègies i eines amb l'objectiu d'aprofitar les dejeccions ramaderes als entorns més propers de les granges. De fet, amb tots els projectes que s'han anat creant a Catalunya ja hi ha un 20% de les dejeccions ramaderes que s'utilitzen per crear fertilitzants de proximitat. La directora general d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, ha assenyalat que ara un dels reptes serà aconseguir comercialitzar les solucions per poder arribar a més agricultors i ramaders.


Entre les estratègies que s'han estudiat durant aquests quatre anys de Life Agriclose hi ha l'ús de purins en la fertilització de camps de fruita dolça. Segons les conclusions, podria tenir un impacte potencial sobre les més de 40.000 hectàrees que hi ha al país d'aquest tipus de cultiu, la majoria en entorn ramaders, però també amb la possibilitat d'ampliar la seva incidència en altres cultius com els cítrics, la fruita seca, les oliveres o la vinya, ha explicat la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes. Aquests avenços, podrien fer que la majoria de la superfície agrària de Catalunya fos receptora de les dejeccions ramaderes. En aquest sentit, s'ha vist com la introducció d'aquests productes en la fertilització dels fruiters podria arribar a substituir fins al 100% dels adobs minerals que es fan servir i, per tant, reduir la dependència d'uns productes forans que amb el context actual tenen uns preus disparats.


En la mateixa línia, s'ha vist com els productes que provenen del tractament de les dejeccions ramaderes poden substituir els adobs habituals en els cultius extensius o ser la base de l'adobatge d'aquells més productius, com és el cas del blat de moro.


Una setantena d'explotacions ramaderes han participat en el projecte


El projecte ha treballat conjuntament amb el sector. Concretament hi han participat més de 25 organitzacions, entre explotacions agràries, cooperatives i empreses, i s'ha comptat amb la participació d'una setantena d'explotacions ramaderes en l'anàlisi de prop de 250 mostres per a la caracterització de les fraccions líquides i sòlides dels purins, els productes que provenen de la separació sòlid-líquid, el tractament més implantat juntament amb el compostatge a Catalunya.

Etiquetes:
Societat