L'Albert Nogué té una petita explotació a Muntanyola i, des que va començar l'any, ja ha hagut de sacrificar sis vaques per poder tirar endavant. "Sobrevivim com podem, sacrificant els animals menys productius i fent malabars”.
De fet, el cens de vaques lleteres a Catalunya ha baixat un 1,6% des de principis d'any. El motiu és el baix preu que li paga la indústria per litre de llet, que ara són uns 55 cèntims. Els ramaders catalans fa anys que es queixen que la indústria els paga un preu molt baix per la llet que produeixen les seves vaques. Pagar per sota de cost posa en entredit la viabilitat de moltes explotacions, i n'hi ha que no han pogut més i han acabat tancant. De fet, en els últims 25 anys el 90% han abaixat la persiana, i la tendència no sembla aturar-se. Ara per ara en queden unes 380 a tot Catalunya.
El sacrifici de vaques ara per ara és una de les poques sortides que tenen molts productors, perquè el preu que paguen la carn és alt. Però això repercuteix en el cens de vaques de llet, que en el que va d'any ja ha baixat un 1,6%, segons dades del sector. Per tant, és una solució per avui, però cada cop hi ha menys vaques a les explotacions i cal tenir en compte que perquè un animal torni a ser productiu poden passar dos anys.