Manlleu i Vic lideren el rànquing de pobresa a la comarca d'Osona amb un 20,4% i un 17,1% respectivament, una xifra superior a la mitjana catalana que se situa en el 16,6%. Per contra, la mitjana de pobresa a Osona és d'un 12,5%.
És una de les dades que es desprenen de la primera diagnosi comarcal que ha elaborat el Consorci d'Osona de Serveis Socials sobre el sensellarisme i l'exclusió residencial. S'ha fet a partir de dades qualitatives i quantitatives recollides entre el febrer i el juliol del 2023 i amb la participació d'agents del territori. L'estudi situa la precarietat laboral-social i la falta de lloguer social entre els "factors desencadenants" del sensellarisme. Aquestes dues ciutats, a més, també lideren la taxa de pobresa infantil, essent especialment significatiu el cas de Manlleu. Si bé la mitjana d'Osona és del 18%, aquesta localitat té un índex de prop del 33%, molt per sobre de la mitjana catalana que se situa en 24,2%. Vic supera lleugerament la mitjana catalana amb un 25,7% de pobresa infantil. Per contra, la mitjana de pobresa senil a la comarca és molt per sota de la mitjana catalana. Concretament un 4,8% enfront del 8,3% a Catalunya.
Segons els impulsors, l'estudi vol ser una eina per detectar el sensellarisme i tenir per primer cop una visió comarcal de la problemàtica. Una eina que, segons diuen, "assentarà les bases" per a la futura redacció d'un pla comarcal.
Habitatges sense serveis bàsics
L'estudi també assenyala tres factors vinculats en l'exclusió residencial: la pobresa energètica, l'ocupació d'habitatges i les situacions irregulars. S'estima que a Vic i a Manlleu tindrien 450 i 250 llars sense subministraments bàsics mentre que molts municipis afirmaven tenir menys de 10. Pel que fa als habitatges ocupats, l'estudi xifra en aproximadament uns 200 habitatges ocupats a Manlleu, un centenar a Vic -de les quals 4 o 5 són conflictives- i Torelló uns 30 si bé la majoria de municipis restants parlen de menys de 10 ocupacions. La presència de màfies en l'habitatge que s'aprofiten dels col·lectius més vulnerables és una altra problemàtica que també s'ha detectat.