19 de maig de 2024

Jordi Puntí publica «Confeti», una novel·la inspirada en la vida del músic gironí Xavier Cugat

L'escriptor manlleuenc explica que es tracta d'una obra «que combina realitat i ficció» de l'extravagant vida de Cugat

ACN 21 de febrer de 2024 a les 11:50
Jordi Puntí presenta "Confeti", la seva última novel·la | ACN

L'escriptor manlleuenc Jordi Puntí ha publicat "Confeti" (Proa), una novel·la inspirada en la vida del músic Xavier Cugat.


El llibre no és una biografia sobre l'artista, sinó una obra que combina realitat i ficció per guiar el lector – amb un narrador que es posa a la pell d'un periodista d'espectacles americà – a través de l'extravagant vida de Cugat en el seu periple de Nova York a Hollywood i Las Vegas, i de l'Havana a l'antic hotel Ritz de Barcelona. En una entrevista a l'ACN, Puntí el descriu com una persona amb "clarobscurs" que reflecteix molt bé el segle XX, tot i que també en destaca un vincle evident amb la modernitat. "En Xavier Cugat avui seria un Instagramer", assenyala, "era un promotor de si mateix".


Autor d'obres com el llibre de contes “Això no és Amèrica” i el llibre de no-ficció “Tot Messi”, Puntí presenta la segona novel·la després de “Maletes perdudes”, publicada l'any 2010. “Confeti” recrea una època i un ambient associat al món de l'espectacle, centrat en la figura del músic Xavier Cugat. Així, a part de posar el focus en la seva carrera també descriu les festes, els flirtejos i les xafarderies de l''star system' que l'envolta, amb un reporter que s'acaba convertint en un alter ego del mateix protagonista. El llibre va ser premiat recentment amb el 64è Premi Sant Jordi de novel·la.


 L'autor descriu el seu nou llibre com una "antibiografia", on es pot copsar la voluntat de fer una "ficció" a través d'una estructura que intenta "dominar" allò que va passar per poder-ho fer més narratiu. També recorda que es tracta d'un "doble salt", ja que el mateix Cugat "mentia". "Ell és un narrador de si mateix, i per això t'obliga a jugar amb aquestes mentides i la seva imaginació", subratlla. A la vida del músic hi entra de forma completa i través de "tots els sentits possibles" després de molts anys de recerca. "He conviscut amb la seva figura tants anys que he passat per totes les fases possibles: admiració, rebuig... Cugat exemplifica molt bé els canvis de la publicitat, el valor dels diners, o la seva necessitat de triomfar a través de l'alegria, són coses que he intentat explicar perquè tothom se senti a prop", sosté.


“Confeti”, com a punt de fuga


Després d'aquesta immersió en la vida de Cugat, Puntí explica que té més històries al cap, però que, de moment, està gaudint de la publicació de “Confeti”, un llibre que ha anat acompanyat de molta documentació, així com d'un procés difícil en l'àmbit personal. Això sí, destaca que es tracta d'una proposta "alegre" que aporta un "punt de fuga" en un moment en què la realitat és complicada i molt incerta. "Està bé que hi hagi novel·les d'evasió, més alegres, aquí és on entre la imaginació", conclou.

Etiquetes:
Cultura