26 d'abril de 2024

El Delta de l'Ebre podria ser la segona reserva de biosfera del país després del Parc Natural del Montseny

El titular de Medi Ambient ha valorat molt positivament els trenta anys de reserva de la biosfera del Parc del Montseny.

El Ter 14 de maig de 2009 a les 19:30
Imatge de la clausura de les jornades aquest matí.
El secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, ha 'animat' la Generalitat a tirar endavant el procés per convertir el Delta de l'Ebre en la segona reserva de la biosfera del país.

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha dit que si bé s'ha començar a treballar per aquest reconeixement amb la direcció del parc encara 'no hi ha calendari' definitiu. Puxeu i Baltasar han tancat la trobada dels representants de les 38 reserves de la biosfera de l'Estat. S'ha celebrat a Seva coincidint amb els actes del 30è aniversari de la declaració del Parc del Montseny com a biosfera.

Baltasar havia assegurat en el seu discurs de cloenda de la trobada que Catalunya aspira a tenir més elements de reserva de la biosfera, referint-se en el cas del Delta de l'Ebre. El titular de Medi Ambient ha valorat molt positivament els trenta anys de reserva de la biosfera del Parc del Montseny, l'única que actualment té reconeguda Catalunya. El conseller ha admès que si bé durant 'molt de temps' les administracions locals han hagut d'assumir el pes de la gestió d'aquest tipus d'espais amb el pas dels anys la Generalitat i l'Estat han anat assumint la seva part de responsabilitats.

El secretari d'Estat, Josep Puxeu ha assenyalat que la trobada s'ha preparat la reunió de l'UNESCO del pròxim dia 25 de maig on es declararan reserves de la biosfera l'illa Fuerteventura i la zona formada pel parc natural Peneda Gêres de Portugal i el Baixa-Limia Serra do Xurés d'Ourense (Galícia). D'aquesta manera l'estat espanyol tindrà quaranta zones amb la categoria de reserva de la biosfera, només una d'elles a Catalunya.

El president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, ha destacat el fet que la trobada s'ha fet al Montseny per commemorar els trenta anys de la declaració del parc del Montseny com a reserva de la biosfera. Pel president de la Diputació aquest és un espai 'protegit, reservat i conservat' on aquest fet ha estat compatible amb 'continuar vivint i treballant' a la zona.

El Parc Natural del Montseny va ser declarat Reserva de la Biosfera pel Consell Internacional de Coordinació del programa MAB (l'home i la biosfera) de la UNESCO el 28 d'abril de 1978. Una reserva de la biosfera és una àrea on la protecció del medi natural ha de conviure amb l'ús productiu dels recursos i on s'ha de constatar la viabilitat de fer compatibles la conservació i el desenvolupament.
Etiquetes: