26 d'abril de 2024

El sindicalista Lluís Donoso guanya la novena edició del premi Enric González

la seva activitat s'ha desenvolupat des dels àmbits cristià, social i sindical

El Ter 16 de maig de 2009 a les 14:09
El guanyador del premi Enric González, Lluís Donoso, recollint el guardó.
El sindicalista Lluís Donoso ha estat el guanyador de la novena edició del premi Enric González que anualment concedeix el sindicat CCOO d'Osona. Segons el jurat, Donoso ha estat mereixedor del premi per la seva 'llarga trajectòria solidària' i per la defensa i reivindicació dels drets dels treballadors, de col·lectius immigrants i de persones amb risc de marginació.

El jurat també va destacar el fet que la seva activitat s'ha desenvolupat des dels àmbits cristià, social i sindical. Donoso estava molt satisfet perquè diu que guardons d'aquest tipus reconeixen el voluntariat i tot i ser menys espectaculars que la loteria són premis però que omplen el guanyador.

Donoso assegurava, després de l'acte d'entrega que es va fer a l'edifici El Sucre de Vic, que és 'sindicalista i polític' però destacava especialment la seva vinculació cristiana que parteix de l'Evangeli que és per a ell 'la llum més clara que té'. El premiat destacava la vinculació que va tenir amb el desaparegut Enric González que defineix de relació 'molt especial'. Donoso destacava el fet com ell va contactar l'any 1983 amb González quan aquest era una persona vinculada al món de l'objecció de consciència perquè entrés a treballar al sindicat. El premiat diu que González va ser un sindicalista 'estupend'.

El jurat d'aquesta edició del premi ha hagut d'escollir entre catorze noms proposats per entitats de la comarca. Aquest jurat estava format per Ferran González, fill de l'homenatjat; l'artista, Carles Vergés; el religiós Lluís Rocaspana que va ser el guanyador de la darrera edició del premi; el president de Creu Roja d'Osona, Joaquim Vivas; el secretari general de CCOO d'Osona, Miquel Sánchez; el representant de la comissió executiva de CCOO d'Osona, Joan Lagunas i el representant de la comissió de cultura del sindicat, Lluís Montoliu.

Lluís Donoso va arribar a Catalunya l'any 1950 i es considera una persona immigrada. Des de molt jove va iniciar la seva trajectòria sindical que el va portar fins a ser secretari general de CCOO d'Osona. Part del seu treball s'ha realitzat des del CITE-CCOO, entitat que ha promogut en diferents municipis de la comarca. Des dels anys 80 va participar en l'organització Osona Solidària i des de la seva adscripció sindical realitza una important aportació al programa 'Fem Barri' del barri de l'Erm de Manlleu (Osona). Aquest programa pretén contribuir i afavorir la convivència i participació dels veïns d'aquest barri osonenc. També ha col·laborat amb altres entitats com ara Jameiat Essalam, que té per objectiu afavorir la comunicació entre persones de diferents cultures o l'associació PIC que busca la implicació dels veïns del barri de l'Erm de Manlleu per promoure activitats participatives.

Abans de l'acte d'entrega del premi, Jordi Baltà, vicepresident d'Amnistia Internacional a Catalunya, va pronunciar una conferència sobre el conflicte entre Israel i Palestina. Baltà va definir la situació actual de bloqueig als territoris ocupats de 'càstig col·lectiu' per tota la presó i va assegurar que Gaza és actualment 'la presó més poblada del món' per la manca de llibertat que tenen les persones que hi viuen. Per Baltà la gravetat de la situació exigeix una investigació no partidista i ha assegurat que qualsevol solució al conflicte passa per posar 'els drets humans al centre del conflicte'.
Etiquetes:
Societat