25 d'abril de 2024

Montilla i Rubalcaba presidiran l'homenatge a les víctimes de l'atemptat d'ETA a Vic de l'any 1991

A l'acte també hi assistiran els consellers d'Interior, Joan Saura i de Justícia, Montserrat Tura

El Ter 11 de juny de 2009 a les 19:27
Dos agents de la Guàrdia Civil mostren l´any 1996 una placa de record a les víctimes feta en un suro
El president de la Generalitat, José Montilla, i el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, presidiran dissabte l'homenatge a les víctimes de l'atemptat d'ETA a la caserna de la Guàrdia Civil de Vic el 29 de maig de 1991. L'acció terrorista va provocar nou morts i és el segon atemptat en nombre de víctimes dels comesos per la banda a Catalunya.

L'homenatge es farà 18 anys després de l'atemptat per les divergències que hi havia entre l'Associació Catalana de Víctimes del Terrorisme (ACVOT) i l'Ajuntament de Vic. El consistori sempre havia manifestat que tenia intenció de posar una placa en record de les víctimes de l'atemptat però deia que l'acte es faria en el lloc i moment adequat.

Quan es van celebrar els quinze anys de l'acció terrorista la pròpia l'ACVOT va organitzar un acte, en el solar on hi havia l'antiga caserna, reclamant que es posés una placa de record a les víctimes de l'acció. En aquell acte, es va mostrar una placa feta en un taulell de suro per recordar a l'Ajuntament de la capital osonenca que volien que es donés compliment a l'acord municipal del mes de març del 2006 on hi havia el compromís d'instal·lar la placa.

L'acte d'aquest dissabte anirà en la línia de l'acte que es va fer a Barcelona el 19 de juny de 2007 coincidint amb el vintè aniversari de la massacre d'Hipercor. L'acte constarà de la interpretació d'una peça musical a càrrec de la violoncelista, Marta Roma. A continuació les autoritats faran una ofrena als peus de la placa commemorativa en record de les víctimes. Seguidament, se succeiran els parlaments del president de l'ACVOT, José Vargas Rincón, l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, el ministre Rubalcaba i del president Montilla.

A l'acte també hi assistiran els consellers d'Interior, Joan Saura i de Justícia, Montserrat Tura, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, i l'inspector-general de l'Exèrcit, Fernando Torres. La interpretació d''El Cant dels Ocells' clourà l'homenatge.

El 29 de maig del 1991 els dos terroristes del comando Barcelona d'ETA que van cometre l'acció van desfrenar el cotxe bomba per la rampa que donava accés a la caserna i el van fer explotar, provocant nou morts i 28 ferits. Una desena persona va morir atropellada per un vehicle que intervenia en el rescat de les víctimes. L'endemà de l'atemptat, la Guàrdia Civil va localitzar els autors de l'atemptat en un xalet de Lliçà d'Amunt (Vallès Oriental). Els terroristes van morir en un tiroteig amb els agents.
Etiquetes:
Societat