26 d'abril de 2024

Més de 400 congressistes participen a la setena edició del Congrés Europorc de Vic

El congrés s'estructura en 22 ponències que es porten a terme durant dos dies i repartides en dos espais del Sucre

El Ter 14 de maig de 2008 a les 19:57
Inauguració de l'Europorc 2008
La setena edició del congrés internacional de porcí, Europorc, s' ha iniciat aquest dimecres i es clourà demà dijous a l’edifici el Sucre de Vic. Veterinaris, productors i tècnics de la indústria del porc es troben per participar en aquesta trobada que s’ha convertit en un referent en el sector porcí, pel que fa a congressos i seminaris especialitzats.

L’acte d’inaugural s'ha fet aquest migida a l'Auditori Marià Vila d'Abadal amb la presència de la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Rosa Maria Cubel.

També hi han estat presents l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal; el president de l'Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic), Josep Burgaya; el president de Caixa Manlleu, Joan Contijoch; i el membre de la Junta de la delegació d’Osona de la Cambra de Comerç, Josep Pujadas.

Josep Burgaya ha obert l’acte assegurant que la “competivitat del sector agroramader queda avalada en aquest Congrés”. Un sector que “ha de continuar “essent molt important a la nostra comarca”. El president de l’ImpeVic ha assegurat que aquest any el sector “no està passant un dels seus millors moments, però tot i això l’assistència en aquest Congrés demostra l’esforç constant dels ramaders i professionals”.

Per la seva banda, Josep Pujadas ha insistit en què “cal afrontar l’actual situació que viu el sector com un repte” i ha remarcat que “cal continuar aprofundint amb l’excel·lència del producte final”. Pujadas ha assegurat que congressos com l’Europorc “ens han d’ajudar a tots els professionals a trobar línies d’actuació positives pel sector”. Joan Contijoch ha afegit que l’Europorc ”ha de facilitar als congressistes idees i eines que permetin al sector millorar” i ha assegurat que un dels èxits del Congrés és que “les entitats que hi participem tenim sintonia”.

Tot seguit, Rosa M. Cubel ha dit que Catalunya “és un gran exportador de porcs, 15,3 milions. Però, les úniques barreres comercials són les sanitàries”. Finalment, l’alcalde Josep Maria Vila d’Abadal ha tancat l’acte donant per inaugurat el Congrés. Vila d’Abadal ha recordat que els ramaders d’Osona “han estat capdavanters en porcí i sempre han estat mol ben estructurats”. L’alcalde ha insistit que “és necessari que es mantinguin actives les explotacions ramaderes com a tals” i ha encoratjat als ramaders a “buscar solucions perquè sobrevisquin els ramaders” que hi ha actualment a la comarca.

22 ponències i 419 professionals inscrits

El congrés s'estructura en 22 ponències que es porten a terme durant dos dies i repartides en dos espais de l’edifici el Sucre, la sala Coll i Bardolet i l'auditori Marià Vila d'Abadal. Les ponències s’agrupen en sessions temàtiques que permetran als congressistes escollir aquelles propostes que els resulten més afins. El nombre d’inscrits, actualment, és de 419 professionals.

L'evolució de l’economia global i, més concretament, del sector porcí a càrrec d'Àngel Berges ha estat la primera ponència que s'ha portat a terme aquest dimecres al matí. Berges ha fet una exposició de la situació econòmica global i dels desequilibris que actualment afecten a diversos sectors econòmics i de producció, fet que produeix un deteriorament de l’economia espanyola, més sensible a aquests desajustos a causa de la seva situació peculiar.

Una vegada exposat l’entorn econòmic globalitzat, Berges ha centrat la seva ponència en la situació del porcí en aquest marc, fent referència a què Espanya és la quarta potència mundial en producció de porcí. Segons Berges, el futur del sector porcí a Espanya passa per una millora de la competitivitat, amb l’obertura a nous mercats exteriors emergents, com la Xina, l’Índia, Brasil, entre d’altres, i l’adaptació de l’estructura empresarial existent a les noves necessitats que aquests mercats globalitzats requereix.

La segona ponència del matí ha anat a càrrec de Josep Bernaus, que ha centrat la seva intervenció en el cost de la producció del preu de pinso, el preu i marge de venda i la variabilitat. Bernaus ha explicat l’evolució del preu del pinso assegurant que, durant el període 2006 fins al març de 2008, increment del preu del pinso ha estat del 40% i l’increment del cost de producció del 25%, mensualment”. D’altra banda, ha fet referència al marge de venda, que des del 2003 el més negatiu ha estat el 2007. Bernaus ha argumentat aquesta situació assegurant que el cost producció “ha variat molt, per això hi ha aquest marge de venda tant important ja que el preu de venda ha estat normal però el cost de producció ha estat elevat”. Davant d’aquest canvi dels preus de compra i venda, el ponent ha aconsellat als ramaders que intentin “maximitzar resultats positius en períodes favorables i minimitzar les pèrdues en períodes desfavorables, per tal de reduir les despeses”.

La darrere ponència del matí ha estat "Evolució del preu del cereal" a càrrec de Jordi Beascochea. El ponent ha centrat la seva ponència en la incertesa i volatilitat de les xifres mundials i europees de les produccins i consums de blat, el blat de moro i la soja.

Aquesta primera jornada es tanca amb un sopar gastronòmic que permet a participants, organització i empreses patrocinadores compartir uns moments distesos amb un menú especialment seleccionat per a l’ocasió.

Demà dijous el congrés començarà amb sessions simultànies que se centraran en temes relacionats amb l'epidemologia. A la tarda, els responsables de les empreses agroalimentàries -Tarradellas, Corporació Alimentària Guissona i El Pozo- explicaran als assistents l’evolució i la història de la seva organització, sense perdre de vista la temàtica del congrés.

Una sessió de l'Europorc

Etiquetes: