24 d'abril de 2024

Es detecten crancs invasors a la riera Major de l'Espai Natural Guilleries-Savassona

Les poblacions de cranc senyal i cranc roig americà es consideren una greu amenaça per les poblacions de cranc autòctons

El Ter 14 d'agost de 2009 a les 09:25
Una imatge dels biòlegs i investigadors, fent l'estudi (Foto: Diputació de Barcelona)
Un estudi de la Diputació ha detectat la presència de dues espècies de cranc invasor a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona. El projecte d'estudi i control del cranc del riu autòcton i de control del cranc de riu al·lòcton ha donat com a resultat la localització de sis poblacions de cranc de riu ibèric.

El projecte d'estudi i control del cranc del riu autòcton (Austropotamobius pallipes) i de control del cranc de riu al·lòcton a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, encarregat per l'Àrea d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, ha donat com a resultat la localització de sis poblacions de cranc de riu ibèric. L'estudi, iniciat a principis del 2008, acabarà a finals del 2010. En el període de maig a setembre de 2009 s'està executant la campanya de control del cranc de riu al·lòcton, coordinada per l'empresa Ecotons SCP.

Amb la localització de sis poblacions a partir del programa de conservació del cranc de riu ibèric a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, s'ha iniciat també el seu estudi i seguiment. A la campanya de prospecció de noves poblacions han participat agents rurals i guardes de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona i del Parc Natural del Montseny.

Així mateix, s'ha confirmat la presència de diverses poblacions de dues espècies de cranc al·lòctones, el cranc senyal (Pacifastacus leniusculus) i el cranc roig americà (Procambarus clarkii), a la riera Major. Aquestes poblacions es consideren una greu amenaça per les poblacions de cranc autòcton i per això l'octubre del 2008 es van iniciar actuacions per controlar-lo.

Els objectius del projecte són determinar l'estat de conservació i avaluar la viabilitat en els temps de les poblacions de cranc de riu autòcton, recollir mostres de les diverses poblacions perquè es puguin fer estudis genètics i realitzar campanyes de control d'espècies invasores que poden afectar a la supervivència de les poblacions.
Etiquetes: