27 d'abril de 2024

Noves troballes durant la campanya d'estiu al jaciment de l'Esquerda

La trentena-dosena campanya d’excavacions a l’Esquerda acabarà el proper dissabte

El Ter 25 d'agost de 2009 a les 13:35
Una instantània dels treballs al jaciment de l'Esquerda
La descoberta de nous enterraments en la necròpolis medieval al voltant de l’església de Sant Pere de Roda, en el poblat de L’esquerda i l’excavació de noves àrees desconegudes del jaciment ibèric han estat les troballes més importants de la trenta-dosena campanya d’excavacions d’aquest agost.

Les excavacions de necròpolis medieval van començar el mes de juliol i entre les descobertes s’hi han trobat força enterraments de diversos individus. L’indret havia estat utilitzat com a cementiri del segle VIII al XIV, al llarg de quasi 600 anys. A més s’ha aconseguit descobrir un nou espai on es pensava que acabava el poblat, segons explica l’arqueòloga i directora de l’àrea medieval, Imma Ollich.

En l’apartat ibèric les excavacions s’han limitat al període d’agost que va començar el passat dilluns 17. Els treballs s’han centrat en els enderrocs de la muralla del segle IV abans de Crist que permetrà conèixer les estructures defensives. A més s’està excavant en la casa 4, del període ibèric ple, en la que s’hi ha trobat restes de torn i d’altre restes més antigues.

D’altra banda enguany també s’ha centrat l’atenció en una àrea més complexa del que es pensava. Un nou eix transversal que va de est i oest i que creuaria el carrer principal de l’Esquerda de Roda. Finalment s’ha continuat treballant en el camp de sitges visigòtiques del segle VII després de Crist. Concretament de la 44 a la 46. L’arqueòloga i directora de l’àrea ibèrica, Montserrat de Rocafiguera afirma que les sitges són importants per conèixer una època poc coneguda de la història.

La trentena-dosena campanya d’excavacions a l’Esquerda acabarà el proper dissabte i ha comptat amb paleopatòlegs i antropòlegs com la centellenca Antonia Diaz. A més, i com és habitual, també hi ha participat llicenciats i estudiants de diverses universitat catalanes i del País Basc.
Etiquetes:
Cultura