23 d'abril de 2024

Milers de musulmans d'Osona comencen el dejuni del ramadà, marcat per les altes temperatures

Els sindicats demanen als empresaris que siguin flexibles en els horaris per evitar accidents laborals

El Ter 25 d'agost de 2009 a les 14:13
El ramadà es caracteritza per les oracions conjuntes i pels àpats familiars nocturns
Des d’aquest dissabte, la comunitat musulmana ha començat el mes del ramadà. Aquest any, aquesta època festiva ha arribat durant l’estiu. La llarga durada dels dies i les altes temperatures afegeixen dificultats a un dejuni que té finalitats espirituals.

Especialment per als treballadors, aquests dies poden ser difícils, ja que es poden veure afectats pel sobreesforç, la calor i la manca d’aigua. Jamel El-Meziani, president del Centre Cultural Islàmic de Vic, comenta que el més complicat de gestionar és la set. Malgrat això, comenta que molts dels musulmans que treballen o bé estan de vacances. Altres, malauradament, no tenen feina.

Cada any el calendari musulmà, que es basa en la lluna i no en el sol, s’avança uns 12 dies, per la qual cosa l’any que ve i els següents, el ramadà s’escaurà en ple estiu. Aquest és el novè mes del calendari musulmà durant el qual els creients s’abstenen de menjar, beure, fumar i mantenir relacions sexuals des de l’alba fins que es pon el sol. A Osona la comunitat musulmana, es calcula que al voltant de les 8.000 persones, segueix aquesta tradició.

Els sindicats demanen als empresaris que siguin flexibles en els horaris per evitar accidents laborals a causa del cansament excessiu o la deshidratació. El-Meziani considera que a Osona cada any que passa les empreses s’adapten una mica millor a la situació. Posa com a exemple el d’algunes fàbriques càrniques, en què cada tres hores es fan descansos de 20 minuts.

Únicament els infants fins a l’edat adulta, les dones embarassades, els malalts i els que viatgen estan exclosos de fer el ramadà. Es tracta d’un període sagrat que suposa una purificació espiritual i física.
Etiquetes:
Societat