26 d'abril de 2024

Osona celebra multitud d'actes per commemorar l'Onze de Setembre

La majoria d'actes es concentren aquest dijous, tot i que també n'hi ha durant tot el cap de setmana

El Ter 9 de setembre de 2009 a les 17:47
La senyera serà onejada a tots els municipis osonencs
La Marxa dels Vigatans tornarà a ser un dels principals actes per commemorar l'Onze de Setembre. La setena edició es torna a celebrar aquest dijous, vigília de la diada nacional de Catalunya. La marxa consistirà com cada any, en la desfilada cap a la capital osonenca de diverses columnes de persones provinents d’altres poblacions osonenques. De les quinze columnes que enguany s’esperen, la més representativa és la que prové de Santa Eulàlia de Riuprimer, ja que duu la simbòlica Flama dels Vigatans.

Un cop arribades les columnes a Vic, es farà la tradicional dedicatòria a Bac de Roda i s’homenatjarà al convidat d’aquesta edició, Antoni Pladevall, que juntament amb l'infant Jordi Pagès i una persona nouvinguda, farà la crema simbòlica del Decret de Nova Planta. A partir de dos quarts d'onze de la nit a la plaça de la Catedral hi haurà botifarrada i concert del grup Belda i els Badabadoc.

El nou lema de la Marxa dels Vigatans serà "Autodeterminació. L’única sortida". Entre les novetats d’enguany també estaran presents una auca i un nou logotip, que pretén destacar la data de 1705, any que es va firmar el Pacte dels vigatans.

A Santa Eulàlia de Riuprimer a tres quarts de set de la tarda a la plaça de la Rectoria es llegirà un fragment de la glossa "Los vigatans", de Jacint Verdaguer. També es llegirà una ressenya històrica referent a l’Acord dels Vigatans, Bac de Roda i l’Onze de Setembre i, tot seguit, es farà el lliurament de la Flama dels Vigatans.

A Roda, es farà una ofrena flora a tres quarts de sis de la tarda al bust de Bac de Roda, a la plaça de Cal Rei. A les sis a la plaça Major es llegirà el manifest i el Romanç de Bac de Roda i la columna sortirà cap a Vic. El divendres 11 de setembre a Roda es farà l'ofrena floral a la masia d'en Bac de Roda a dos quarts d'onze del matí amb un pilar d'homenatge a càrrec dels Nyerros de la Plana.

A Malla, aquest dijous a les cinc de la tarda hi haurà jocs i esports tradicionals catalans a l'aparcament de l'església. A les sis es farà un homenatge a Francesc Paracolls al seu monòlit commemoratiu amb la lectura dels fets que relaten el seu captiveri i mort. També es farà un berenar i, tot seguit, s'iniciarà la caminada cap a Vic.

A la Vall del Ges també es participarà en la Marxa dels Vigatans amb la columna Josep Vila. A Folgueroles s'hi participarà amb la columna Jacint Verdaguer. A Tona, els actes començaran aquest dijous a les cinc de la tarda amb una lectura del manifest en record de Ramon Puig i Sorribes, rector de Tona entre 1700 i 1712. Tot seguit, s'anirà a Malla des d'on sortirà la columna cap a Vic.

A Taradell sortirà la columna Francesc Sans, que arribarà a Vic conjuntament amb la columna de Santa Eugènia de Berga. Mentrestant, al Brull sortirà la columna dels Miquelets, que passarà per Malla, abans d'arribar a Vic. També sortiran les columnes de Centelles, Calldetenes, Sant Julià, Viladrau, la Guixa i Moià.

D'altra banda, la formació Reagrupament Osona també farà la seva ofrena a la placa de Bach de Roda. Serà aquest dijous a dos quarts de vuit del vespre. Les JERC Vic celebraran aquest dissabte l'adjudicació del nom de Vicenç Albert Ballester a la plaça del davant de l'espai cultural La Central. Vicenç Albert Ballester va ser el creador i difusor de l'estelada. Durant l'acte es desplegarà una estelada gegant.

A Vic, a banda de la Marxa dels Vigatans, també s'inaugurarà la remodelació del campanar de la Pietat al centre històric. El consistori farà una ofrena flora a la placa commemorativa a Bac de Roda i es farà una conferència a la Sala de la Columna a càrrec de l'historiador Jordi Figuerola a les vuit del vespre. La xerrada porta per títol 'L'11 de setembre, una mirada des del present'.

A la Vall del Ges, el dia 11 de setembre a Torelló es farà una cercavila reivindicativa fins al monument a Rafael Casanova, on es faran les ofrenes florals. Els parlaments aniran a càrrec d’Eudald Vila, que mostrarà el punt de vista sobre la Diada i a continuació actuarà la Coral Lloriana Jove de Sant Vicenç. També hi haurà altres actes com un dinar i ball de jubilats a Sant Pere i l’actuació del grup Tururut Bonaigua, el pregó a la plaça 11 de Setembre de Sant Vicenç a càrrec del periodista Jordi Sunyer, en què participaran les corals Lloriana i Lloriana Jove. La darrera proposta serà un sopar popular el dia 12 al teatre del Casino de Borgonyà.

A Manlleu, el mateix divendres dia 11, es farà un acte popular a les vuit del vespre a la plaça Fra Bernadí. La commemoració començarà amb una audició de sardanes amb la Cobla Lluïsos i, durant la mitja part, aproximadament a les 9 del vespre, la Colla Castellera Nyerros de la Plana farà un pilar per desplegar la senyera catalana. Seguidament la Coral Serpencanta oferirà un recital que acabarà amb la cantada popular d’Els Segadors. El mateix dia la plaça Fra Bernadí acollirà durant tot el matí la VIII Trobada d’Intercanvi de Plaques de Cava. En aquesta ocasió la placa commemorativa és la dels Pisos de Can Garcia. Es farà també la presentació d’una nova placa, Manlevis, amb faldó crema, del cava La Saleta de La Granada, de tirada limitada. Hi haurà degustacions de cava i coca i també es farà un sorteig d’ampolles i plaques de cava.

Pels més joves, el dia 12 tindrà lloc el concert del grups Absolut i Whisky'ns. El dia 13, a les 6 de la tarda, serà l’hora dels més petits, amb l’espectacle d’animació "Revolució", de la companyia Pentina el Gat.
Etiquetes:
Societat