25 d'abril de 2024

CCOO i UGT d'Osona es manifestaran per denunciar que l'administració no fa res davant l'augment de l'atur

Critiquen que en polítiques d'ocupació el 2008 es van destinar a Osona 6 milions d'euros i enguany no arribaran als 4

El Ter 15 d'octubre de 2009 a les 09:30
Manifestació que els sindicats van convocar el passat 18 de febrer
Els sindicats CCOO i UGT d'Osona sortiran la setmana vinent al carrer per denunciar que tot i que la taxa d'atur a la comarca continua creixent les diferents administracions no reaccionen aplicant mesures de xoc eficients per revertir la situació.

Els dos sindicats majoritaris denuncien, entre d'altres, que els recursos destinats a la comarca pel departament de Treball a les polítiques actives d'ocupació s'han reduït en un terç respecte al 2008 quan el nombre d'aturats ha augmentat en 'pràcticament el doble'. Dimecres vinent es farà una concentració davant de les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) a Vic i el 7 de novembre es farà una manifestació pel centre de la ciutat.

Els secretaris generals dels dos sindicats, Miquel Sánchez (CCOO) i Cesc Poch (UGT-SICO), consideren que totes les administracions 's'omplen la boca' de polítiques d'ocupació, però en realitat és 'pura retòrica' perquè les polítiques reals en aquest camp 'no existeixen'. Sánchez i Poch han insistit en seguir denunciant la 'manca de lideratge' i d'un 'projecte clar' d'ocupació a Osona, i tot i ser conscients que el treballadors 'sols' no poden entomar un repte no volen que se'ls posi al sac dels que 'no fan propostes'.

El sindicats posen com a exemples que en polítiques actives d'ocupació l'any passat es van destinar a Osona uns 6 milions d'euros i pendent de tancar aquest any no creuen que s'arribi als 4 milions d'euros. La situació seria 'greu amb el mateix nombre d'aturats' però es fa 'més que greu' amb un atur disparat. Un altre cas que denuncien és que aquest any Osona tindrà els mateixos recursos de formació ocupacional que ara fa un any amb un atur disparat 'sobretot de peons', que és una categoria on la formació és molt necessària.

Altres aspectes que portaran els sindicats a la mobilització són 'l'oportunisme' de molts empresaris que aprofiten la situació de crisi per ajustar i acomiadar treballadors, la utilització de falses cooperatives en sectors com el carni que provoquen 'precarietat laboral i treballadors sense drets', la necessitat d'incrementar els recursos en educació (especialment la formació professional), la inversió en indústria de valor afegit o la posada en funcionament 'immediata' del Consell Econòmic i Social d'Osona.

El dimecres 21 d'octubre a les cinc de la tarda es farà una primera concentració davant de la seu del SOC. El dissabte 7 de novembre es farà un matí ple d'activitats festives i reivindicatives al parc Jaume Portell, prop de l'antiga factoria de la pelletera Colomer Munmany. A la una es farà una manifestació que sortirà d'aquest parc i acabarà al carrer Verdaguer, en ple centre de la ciutat. Aquesta és la segona manifestació convocada aquest any pels dos sindicats majoritaris. El passat 18 de febrer unes 300 persones es va manifestar a Vic per demanar un 'pla de xoc' per fer front a l'augment de l'atur a la comarca

Durant el mes de setembre hi havia a la comarca 12.022 persones en situació d'atur segons dades de l'Observatori del Mercat Laboral d'Osona. D’aquestes, 5.977 eren homes i 6.045 dones. La taxa d’atur de la comarca d’Osona (15,26%) era una mica superior a la de Catalunya (13,55%). El sector amb més nombre d’aturats eren Serveis (5.282) i el seguien el sector Indústria (4.076). Els homes de 25 a 44 anys són els que representen més nombre d’aturats (3.165). Després el segueix les dones de més de 45 anys (2.846). Les activitats econòmiques amb més nombre d’aturats és l'epígraf 'Activitats especialitzades en la construcció', després de 'Construcció d’immobles' i Indústries tèxtils'.
Etiquetes:
Societat