23 d'abril de 2024

Canvi d'hora durant la nit del dissabte al diumenge

A les tres s'hauran d'endarrerir els rellotges fins a les dues

El Ter 22 d'octubre de 2009 a les 17:58
La nit de dissabte a diumenge s'haurà d'endarrerir una hora els rellotges
Tots els països de la Unió Europea, de forma harmonitzada, endarreriran una hora els seus rellotges aquest cap de setmana. D’aquesta manera, a les tres de la matinada seran les dues. El canvi tanca el període de l’horari d’estiu del 2009, comprès entre març i octubre.

Segons dades del Departament d’Economia i Finances, aquest canvi horari ha suposat per al conjunt de llars catalanes uns 20 milions d’euros de menor cost d’energia, deguts a l’estalvi en il·luminació.

Durant l’horari d’estiu hi ha un major aprofitament de la llum del dia i es redueix la despesa energètica associada a l’ús de llum artificial. El dia s’allarga. El sol surt abans i es fa de nit més tard, és a dir, tenim més hores de llum natural. Per això, a l’hivern avancem l’hora per no desaprofitar les hores de sol del matí, obtenint un estalvi.

L’estalvi energètic associat al canvi horari es concentra principalment en el sector domèstic, on de fet es concentra gairebé el 90% de la reducció de consum produïda per aquesta pràctica. L’any 2007 les llars catalanes van consumir 1.710 GWh/any en il·luminació, si bé cal tenir en compte que el consum d’energia en il·luminació s’ha anat reduint per la millora de l’eficiència –gràcies, per exemple, a la introducció de bombetes de baix consum- fins a situar-se entorn al 8% de tota l’energia consumida a la llar. En conjunt, el canvi horari suposarà un estalvi del 10,3% del consum d’il·luminació, xifra que equival a reduir la factura entre 6 i 7 euros l’any a cada llar catalana. En menor mesura, el canvi horari també permet estalviar energia en la el sector serveis, comerç i les indústries.
Etiquetes:
Societat