23 d'abril de 2024

Troben unes restes ceràmiques gregues al jaciment del Turó del Montgròs

Les peces podrien tenir el seu origen a la regió d'Àtica (Atenes) entre els anys 400 i 350 aC

El Ter 2 de novembre de 2009 a les 17:45
Imatge de les ceràmiques trobades FOTO: Servei de Patrimoni Arquitectònic Local
Es tracta d’una sèrie de fragments d'un lekanis, una mena de bol, i de la seva tapadora, tot plegat decorat amb figures roges. Les peces podrien tenir el seu origen a la regió d'Àtica (Atenes) entre els anys 400 i 350 aC.

La troballa ha estat feta per un equip de la Diputació de Barcelona, que hi realitza excavacions. Es tracta d’una troballa poc freqüent en excavacions allunyades de la costa. El tècnics de la Diputació treballen amb la hipòtesi que van ser abocades al lloc abans de construir-hi la muralla ibèrica principal del conjunt, cap a final del segle IV aC. En aquells moments, la ceràmica grega ja s'havia utilitzat i es va rebutjar un cop trencada. Unes peces com aquestes es varen trobar en el jaciment ara fa 20 anys.

Els intercanvis de ceràmica i altres productes d'origen grec amb les primeres matèries, com ara els cereals, produïts pels ibers, estan documentats abastament a tot Catalunya. La colònia grega d'Emporion (Empúries), no devia ser aliena a aquest comerç, en què alguns investigadors també han suposat la intermediació dels cartaginesos d'Eivissa. L'Àrea d'Infrastructures, Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), està excavant, consolidant i restaurant les restes de la muralla ibèrica del Montgròs des de l'any 1974.

La fortificació ibèrica del turó del Montgròs es troba dins el Parc Natural del Montseny. Consisteix en una gran muralla d'uns 150 metres de llargària, dotada de diverses torres, que es va bastir cap al 300 aC i va ser expugnada cap al 200 aC, bé durant la Segona Guerra Púnica (218-202 aC), bé durant la campanya del cònsol romà Marc Porci Cató contra la revolta general de les tribus ibèriques (195 aC). Aquesta muralla va estar precedida per una altra de característiques similars, aixecada al segle V aC. Ja a l'època medieval, en aquest indret històric es va establir, sobre les ruïnes ibèriques, el mas Montgròs, que va funcionar entre els segles XII i XIV.
El conjunt és obert al públic des de l'any 2000, mitjançant visites guiades, que organitza l'Àrea d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona.

Fortificació ibèrica al Turó del Montgròs, al Brull

Etiquetes: