25 d'abril de 2024

El Moianès demana oficialment el seu reconeixement comarcal

El Moianès seria la primera comarca de Catalunya en constituir-se després del procediment extraordinari de l'any 1988

El Ter 18 de novembre de 2009 a les 17:39
El Moianès és una comarca natural dividida actualment entre Osona, el Bages i el Vallès Oriental
Els deu municipis que integren el Moianès, entre els quals hi ha Collsuspina, actualment osonenc, lliuraran abans que acabi l'any una petició oficial al Departament de Governació de la Generalitat reclamant que s'iniciïn els tràmits pel seu reconeixement comarcal i la seva adscripció a una futura vegueria de la Catalunya Central.

Els plens dels ajuntaments de Moià, Calders, Castellcir i Collsuspina ja han aprovat la moció que fa aquesta petició i la resta de municipis està previst que ho facin abans del 15 de desembre.

D'aquesta manera es reactiva la històrica reivindicació del reconeixement oficial d'aquesta comarca natural, amb una població de 13.000 habitants i dividida actualment entre Osona, el Bages, i el Vallès Oriental. A banda dels motius històrics i geogràfics que des de l'any 1986 serveixen com a argument per la defensa del territori del Moianès, Montràs afirma que poder funcionar com a comarca és bàsic per a la gestió 'del dia a dia'.

Actualment, explica, el Consorci del Moiànès està exercint les funcions d'un Consell Comarcal, però sense rebre els recursos econòmics corresponents per fer-hi front. Montràs, diu que fins ara s'ha estat esperant la Llei d'Ordenació Territorial i com que no ha arribat, s'ha decidit reactivar la demanda de forma oficial.

Els municipis que s'integrarien en aquesta nova comarca són Moià, Calders, L'Estany i Monistrol de Calders, actualment al Bages. Santa Maria d'Oló, també bagenc, va votar en referèndum l'any 2003 no canviar de comarca. El reconeixement del Moianès deixaria el Vallès Oriental sense Castellcir, Castellterçol, Sant Quirze Safaja i Granera, mentre que Osona perdria Collsuspina. Actualment, en aquests municipis hi viuen uns 13.000 habitants.

En el cas que el procediment tiri endavant, el Moianès seria la primera comarca de Catalunya en constituir-se després del procediment extraordinari que l'any 1988 va donar lloc a la creació del Pla de l'Estany, el Pla d'Urgell i l'Alta Ribagorça.
Etiquetes:
Societat