25 d'abril de 2024

Els agents rurals localitzen immigrants que pesquen furtivament peix a Sau per alimentar-se

Aquestes persones opten per pescar a Sau perquè és un espai 'ampli' i 'accessible'

El Ter 20 de novembre de 2009 a les 15:59
El cap dels Agents Rurals d'Osona, Joaquim Dalmau, mostra algunes de les canyes requisades a Sau
Els agents rurals d'Osona han interceptat en els darrers mesos a persones que pesquen al pantà de Sau per 'supervivència'.

Es tracta de persones immigrants 'desconeixedores de la normativa de pesca d'aquí' i que són procedents de cultures on estan acostumats a pescar per alimentar-se, tal i com explica el cap dels agents rurals de la comarca, Joaquim Dalmau.

Els pescadors utilitzen material rudimentari. El fet que els pescadors s'emportin el peix del riu i que aquest no sigui retornat al riu fa fa pressuposar que és per menjar- En alguna ocasió, els agents han trobat a alguns d'aquests pescadors feien foc al costat del riu per fumar el mateix que és un sistema per 'conservar-lo millor'.

Un cop localitzats aquests pescadors els agents rurals els demanen si tenen la documentació. En molts casos, com explica Joaquim Dalmau, desconeixen que existeix una normativa de pesca. Els agents també tenen problemes perquè s'han trobat en casos on els és difícil comunicar-se perquè aquests pescadors no coneixen l'idioma. Com que no poden presentar ni llicencia ni autoritzacions per pescar se'ls requisa el material. La setmana passada es van interceptar una quinzena de canyes.

Aquests pescadors van al pantà de Sau i es situen en 'platges' on hi ha vegetació al entorn fet que permet passar 'més desapercebut'. Allà instal·len 'diverses canyes' cada persona i comença l'activitat. En la majoria d'ocasions el material intervingut pels agents són canyes i eines poc sofisticades. Generalment el peix capturat són carpes. Dalmau diu que no està capacitat per valorar si el consum d'aquest peix pot comportar algun tipus de problema sanitari.

Aquestes persones opten per pescar a Sau perquè és un espai 'ampli' i 'accessible'. La pesca al riu Ter és molt més difícil perquè les diferents societats de pescadors cuiden i mantenen les diferents zones i cas d'incidències les comuniquen als agents rurals.

Els primers casos es van detectar ja fa mesos en persones procedents de l'est d'Europa i llatinoamericanes. En el cas dels llatinoamericans, Dalmau reconeix que alguns dels pescadors 'caçats' han acabat per treure's la llicencia. En el cas dels pescadors d'origen asiàtic, el cap dels agents rurals d'Osona reconeix que quan veuen el agents deixen el material i opten per marxar corrent. Per la quantitat de peix que es pot pescar, els agents rurals veuen difícil que es pugui fer com a negoci.

La zona és controlada sobretot pels vigilants de l'Espai d'interès natural Guilleries-Savassona que quan observen la presència de furtius avisen als Agents Rurals, que estan autoritzats per aquesta funció. Una vegada comissat el material s'obre un expedient administratiu.

En zones com aquesta a la vora de les aigües del pantà de Sau s'hi instal·len els pescadors furtius

Etiquetes:
Societat